🏡 Vernieuwde cottages op Eperheide zie HIER 🙋‍♀️🙋‍♂️Welkom op het Center Parcs Forum, Het forum voor en door Center Parcs liefhebbers

[Historie] Aqua Mundo

Oud beeldmateriaal van Center Parcs en Sporthuis Centrum.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
loulou
All-in
All-in
Berichten: 701
Lid geworden op: 28 jan 2011, 13:31
Locatie: Aqua Mundo

[Historie] Aqua Mundo

Bericht door loulou »

Van "Subtropisch zwembadparadijs" naar "Aqua Mundo"

Het begin...

Een zwembad was in de jaren '60 van de vorige eeuw niet meer dan een ruimte met een rechthoekig lesbad in een benauwde, met een sterk ruikende chloorlucht. Een tijd dat een badmuts verplicht was, strenge badmeesters of juffen en waar je op de badrand stond te bibberen van de kou.
In ieder geval niet iets waar je in een vakantie zin in zou hebben, in een overdekt zwembad.

Piet Derksen, de oprichter van Center Parcs (voormalig Sporthuis Centrum), zou Piet Derksen niet zijn en heeft het hele fenomeen 'binnenbad' een andere dimensie gegeven: ruim, mooi, behaaglijk, paradijselijk zelfs.
Het begon als een simpel zwembad met een tentzeil erover ten behoeve van de kampeerders op De Lommerbergen en is in de afgelopen decennia gegroeid tot een totaalbeleving voor de hele familie.
Center Parcs beschikt inmiddels over de mooiste, beste, modernste en spannendste overdekte zwembadparadijzen ter wereld. Bij elk nieuw te openen vakantiepark wordt de lat weer hoger gelegd en met de introductie van golfslagbaden, wildwaterbanen, tropische bomen, avonturenjungles en relaxlagunes is het verschijnsel 'binnenzwembad' geëvolueerd tot een technisch staaltje vernuft waar iedereen zich graag-letterlijk en figuurlijk- in onderdompelt.

Door de constante ontwikkeling van ontwerp en technologie worden de zwemparadijzen van Center Parcs wereldwijd als toonaangevend beschouwd.

Wist je dat...?
Bestuurders en bouwers vanuit Moskou en Dubai inspiratie opdoen bij de Europese Aqua Mundo's. Zelfs de Nederlandse waterwetgeving voor zwembaden is mede gebaseerd op de kwaliteit van de Center Parcs-baden.

De eerste stap in de richting van het binnenbad wordt eind jaren zestig gezet in het park De Lommerbergen in Limburg, Aad Gelens, die zich in de loop der jaren zal ontwikkelen tot een soort 'zwembadprofessor', weet nog hoe dat proces verliep: 'op z'n Derksens'.
Aad Gelens verteld dat er in het begin alleen maar een buitenbad was maar op een bepaald moment Derksen een overdekte zwembad wilde hebben (de seizoenen langer maken, net als de centrale verwarming in de cottages) maar dat konden we helemaal niet betalen.
Derksen kwam met een geniaal idee en zei:" Weet je wat? Ik zet gewoon een grote circustent neer, met het zwembad erin." Dan ga je verzinnen hoe je zoiets doet.

Uiteindelijk is er een overkapping gemaakt met gewapende doeken die ook op vrachtwagens zitten, werden zijwanden gemaakt van plastic folie van een millimeter dik. Bij mooi weer , kon je dat oprollen en zo naar buiten toe. Derksen bedacht toen dat er een verwarming in moest, zodat de gasten er ook in konden zwemmer als het kouder was.
Dat soort ideetjes opperde Derksen vaak tijdens een brainstormgroep, waar ook mensen uit de filialen van Sporthuis Centrum bij waren; heel slimme mensen en meestal 's avonds om halfzes bij hem op kantoor.
Iemand kwam toen met het voorstel om een groot luchtkanon te gebruiken. Aad Gelens vond dat verloren moeite want die gewapende doeken hebben geen isolatiewaarde en vliegt de warmte er zo uit..
Derksen kwam toen net terug van een bezoek aan zijn dochter in Spanje onderweg had hij in Parijs koffie gedronken op een terrasje waar een soort straler op z'n nek stond dat best lekker aanvoelde. Zo kwamen er aardgasstralers en dat bood de oplossing.

Het overdekte zwembad in De Lommerbergen wordt een enorm succes en hoewel een bad in een tent nog bij lange na niet het comfort heeft van een subtropisch zwembadparadijs, is de kiem gelegd voor het 'all weather, all year round'- concept.
Derksen ziet potentie van het binnenbad als een publiekstrekker en rolt dan het concept ook uit naar de andere parken. Bij de zwembaden in Het Vennenbos, Het Meerdal en De Berkenshorst, maakt het tentdoek van de overkapping plaats voor stevige plastic golfplaten, maar nog steeds met aardgasstralers. De zijwanden zijn nog steeds van plastic folie maar dan in de vorm van gordijnen aan zware rails, die moet bij mooi weer opengeschoven kunnen worden.

En toen kwam daar het golfslagbad...

Daar waar andere ondernemers wellicht tevreden achteroverleunen, genietend van de aanblik van vrolijke zwembadgasten, vond Piet Derksen de bestaande baden wat te simpel. Er moet een golfslagbad komen.
Aad Gelens gaat op zoek: "Professor Schüssler uit Berlijn had golfslagmachines voor zwembaden uitgevonden en daar wilde ze wat mee doen maar er was een praktisch probleem: in ons zwembad stonden twee grote palen, die de overkapping moesten dragen. Wanneer je dan een golfslagmachine in zo'n bad plaatst dan worden de mensen tegen de palen aangeslagen." Geen optie dus maar dan krijgt Gelens een gek idee: Een eiland maken in het zwembad en daar de palen opzetten en is er meteen een attractie bij.
Hij haalt Professor Schüssler erbij voor advies en dacht dat ze op deze manier wel iets leuks met de golven zouden kunnen doen.
Het werd duidelijk dat ook de golfslagbaden een hit is bij het publiek.

Het eerste golfslagbad
Afbeelding
Bron: www.flickr.com

Het golfslagbadmysterie.....

Een van de meest gestelde vragen aan de badmeesters van Center Parcs: "Waar komen toch de golven in de golfslagbaden vandaan?"
De meeste mensen denken dat de golven met grote bewegende schuiven opgewekt worden, maar wie met zijn arm door het water roert weet dat daar enorm veel kracht en energie voor nodig is en dat kan gelukkig eenvoudiger:
De golven worden door het inblazen van de lucht opgewekt, her water wordt door de massale luchtstromen opgetild en zo ontstaat er een golfbeweging. Doordat er telkens op het juiste moment op een honderdste van een seconde een nieuwe luchtimpuls wordt toegevoegd, kan de ideale golfbeweging worden opgewekt.

De weg naar verbeteringen en vernieuwingen....

Het is geen onbekende dat Piet Derksen continu op zoek is naar verbeteringen en vernieuwingen, veel van zijn plannen en die van de vindingrijke technicus Aad Gelens ademen de ideeën van architect Herman Klopma. Klopma en Derksen delen een sterke passie als het gaat om architectuur, landschap en natuur aan elkaar te koppelen. Het is niet het gebouw dat bepalend is maar het opgaan van het gebouw in het landschap.
In het zwembad ontwerp van Het Meerdal en De Huttenheugte spelen natuurlijke vormen een belangrijke rol en daarmee is het een definitieve exit voor de rechthoekige bak.
Het zwembad krijgt een vloer die langzaam het water inloopt net als bij een strand, daarbij overtuigt Klopma Derksen ervan om op de bodem van het zwembad blauwe tegels te gebruiken die je doet denken aan een turkooizen zee.
Klopma ontwerpt voor het Meerdal een transparante overkoepeling, waardoor de gasten onder alle weersomstandigheden toch onder de Hollandse wolkenlucht kunnen zwemmen. Opnieuw maakt de natuur haar entree in het binnenbad maar nu van boven.

Derksen weet zich in de loop der jaren te omringen met een team van toegewijde deskundigen van technici, waterexperts en biologen met wie hij voortdurend werkt aan nieuwe plannen.
Het zwembadcomplex wordt een optelsom van alle voordelen van de bestaande parken als er eind jaren zeventig in de Flevopolder een totaal nieuw park wordt gebouwd, De Eemhof.
De Eemhof krijgt een revolutionair bad voorzien van opzienbarende nieuwigheden en moderne snufjes die soms worden toegevoegd wanneer de bouw nog in volle gang is.
Derksen heeft volledig vertrouwen in de inzichten en het technologische van zijn mensen, dat vertrouwen opent deuren maar plaatst de medewerkers ook geregeld voor lastige uitdagingen.

Het begin van de waterglijbaan..

Het idee van de glijbaan ontstaat wanneer de leverancier van de golfslagmachine op bezoek is op De Eemhof voor de golfslaginstallatie. Deze mensen hadden een filmpje bij zich uit Amerika van een waterglijbaan op een heuvellandschap met allemaal tropische beplantingen en bloemen. Derksen vond het een prachtig idee toen hij dat filmpje zag en dat wilde hij gaan maken in de parken Het Vennenbos, De Eemhof en Het Meerdal.
Gelens heeft toen aan de ontwikkellaars van de glijbaan gevraagd naar hun advies en het prijskaartje. Bij het horen van de kosten zoekt Gelens al snel naar een andere oplossing en hoort via de Firma van Egdom, de installateur van de waterinstallaties voor Center Parcs over de ontwikkelingen van een waterglijbaan voor buitenbaden.
Al snel ligt er een contract klaar voor een binnenglijbaan.

Gelens denkt stevig mee over de aanpassingen van de buitenglijbaan in het binnenbad De Eemhof want veiligheid gaat natuurlijk voor alles. Zo kwamen er stalen buizen van 20 diameter dik onder de glijbaan. Deze waren met de vorm van de glijbaan meegebogen, want mocht de baan breken dan kon er maar een klein stukje vallen.
De firma Kromhout heeft hierbij ook een belangrijke rol gespeeld, de constructeur heeft met een grote computeruitdraai een berekening gemaakt van hoe het allemaal moest, het was allemaal niet zo simpel.
Tegelijkertiijd moest er ook een speciaal landingsbad in het bestaand ontwerp opgenomen worden, mensen in het golfslagbad terecht laten komen vanaf de glijbaan was niet veilig als de golfinstallatie aan staat.
De glijbaan in het Vennenbos was de eerste die klaar was, de eerste die officieel van de glijbaan ging was Piet Derksen zelf want geen belevenis in zijn parken mag worden opengesteld voor publiek voordat hij er zelf van overtuigd is dat het werkt zoals het moet werken en dat het ook leuk is.

Het oude zwembad van De Eemhof
Afbeelding
Bron: Aquamundoforum

De brand en een nieuwe start

Mei 2000, de Market Dome en de Aqua Mundo van De Eemhof door mogelijke kortsluiting in as gelegd...
Afbeelding

Afbeelding

Op 23 mei 2000, tijdens de renovatie van de parken, vindt een voor Nederlandse begrippen zeer grote brand plaats in de Eemhof en wordt het grootste gedeelte van De Eemhof verwoest die mogelijk door kortsluiting is ontstaan. De Market Dome en de Aqua Mundo branden volledig uit, gelukkig zonder dat er slachtoffers vallen. Juist op deze plek is dat een ramp, aangezien alles recentelijk gerenoveerd is volgens de volledige nieuwe formules en een unieke tropische aankleding heeft gekregen. De wederopbouw is de perfecte gelegenheid om een spectaculair waterpark te bouwen. Deze Aqua Mundo wordt volledig in Indonesische stijl opgetrokken.

Kosten noch moeite wordt gespaard. Het zwembadparadijs krijgt een reusachtig, piramidevormig dak en er worden zelfs Javaanse kunstenaars ingevlogen om sculpturen te maken. Vooral Jean Henkens is onder de indruk van hun vakmanschap: "Deze steenhouwers leven aan de voet van de Merapi vulkaan, de meest actieve vulkaan van het land. Volgens de overlevering is de vulkaan de navel van de wereld en daar worden nieuwe stenen gevormd uit lava. Hun stijl van steenkappen is uniek en die authenticiteit wilden we waarborgen en daarom hebben we ze hier laten komen en werken. De beelden die uit die jonge lava worden gemaakt, hebben speciale krachten; ze brengen mensen bij elkaar en zorgen voor nieuwe kansen."

De Aqua Mundo in De Eemhof is de eerste die een totaal eigen, authentieke wereld krijgt. Zoiets was nog nooit eerder vertoond en het zwembad wordt dan ook meerdere keren uitgeroepen tot het mooiste bad van Nederland. In de jaren die volgen zullen alle Aqua Mundo's van Center Parcs in een eigen, unieke stijl worden ingericht maar wel altijd volgens een een vast concept. Zo is er een deel van het zwembad altijd gereserveerd voor actie en adrenaline verhogend vermaak.
De wildwaterbaan en de familieglijbaan zijn klassieke voorbeelden, maar denk ook aan de Flow Rider, waarbij er met een surfboard op een permanente golf gesurft kan worden. Daarnaast is er altijd een gedeelte voor ontspanning, meestal in de vorm van een lagune en een uitgebreid zwemgedeelte voor de allerkleinste.

Op 29 maart 2002 wordt het park, inclusief nieuwe attracties en formules, heropend met twee nieuwe concepten. In de plaats van de Market Dome komt er een niet-overdekte Market Square in mediterrane sfeer. Dit vanuit de gedachte om meer verschillen tussen de parken te brengen en in te spelen op de behoefte om in de open lucht te kunnen shoppen en een terassje te kunnen pikken. In de Aqua Mundo wordt een 'Flow Rider' geplaatst; een unieke surfsimulator op een echte permanente watergolf.

Recente foto van Aqua Mundo De Eemhof
Afbeelding

Duoracer De Eemhof in aanbouw 2020
Afbeelding


Het Heijderbos en de uitvinding van de wildwaterbaan:

Met de bouw van Het Heijderbos in 1986, wordt de waterwereld nog wat mooier en spannender. Het zwembadparadijs daar is leidend in de hoeveelheid en kwaliteit van de exotische beplanting. En laten we niet we vooral niet vergeten dat de wildwaterbaan wordt uitgevonden. Dit gebeurt, zoals zo veel in die tijd van vernieuwing en pionieren,enigzins per ongeluk.
Architect Klopma klopt aan bij Ad Gelens, omdat hij het zwembad op een plek heeft getekend waar vijf meter hoogteverschil zit. Wat moeten ze daarmee? Gelens nuchtere reactie: "Water stroomt van boven naar beneden, daar gaan we wat leuks mee doen." Hij besluit professor Schüssler weer op te zoeken, die hem al eerder heeft geholpen bij het bouwen van een golfslagbad. Al snel is het idee voor een wildwaterbaan geboren.

Klopma ontwerpt de boel zoals alleen hij dat kan en de wildwaterbaan is een feit. Sindsdien is de attractie niet meer weg te denken uit de parken en dat niet alleen. Het is een van de meest geïmiteerde attracties die Center Parcs ooit heeft gehad.
Na Het Heijderbos worden alle zwembaden omgebouwd, het zijn nu beleefwerelden waarbij vernieuwing en verbetering altijd een prioriteit blijft. Vooral de connectie met de natuur is erg belangrijk.
Henkens verteld: "Zo moest een hot whirlpool een soort geiserbron zijn, met warm water met bubbels, waarin je op een natuurlijke manier kon genieten van warme luchtstromingen en water samen. En de glijbanen werden bijvoorbeeld vormgegeven alsof ze uit slurven van olifanten bestonden."

Het trio 'Klopma, Gelens en Henkens vult elkaar goed aan tijdens deze vernieuwingsslag.

Maasstenen:

De mannen krijgen in principe de vrije hand bij het inrichten van de baden, maar dat betekend niet Derksen alles altijd een goed idee vindt. Hij is er ook niet de man naar om overal klakkeloos mee in te stemmen.
Zo is er een behoorlijke aanvaring tussen Jean Henkens en zijn baas, wanneer Henkens besluit om het zwembad van Het Heijderbos vol te storten met stenen uit de Maas.
Henkens verteld: "De koepel stond er nog niet op en ik liet er stenen uit de Maas in storten om-opnieuw-de natuur binnen te brengen. Je kon zitten op die stenen; ze waren mooi en ze waren natuurlijk. Derksen, die het van de tekeningen niet helemaal had begrepen, was razend! Hij zag al die bulldozers met keien en zei tegen me: "Ik zet hier een duur gebouw neer van 5.000,- gulden per vierkante meter en jij dumpt daar keien in! Ben je nou gek geworden?"

Maar Jean Henkens was niet gek, hij had juist nagedacht over die stenen: omdat ze al duizenden jaren in grondwater hadden gelegen, zouden ze mooi blijven in de vochtige omgeving van het zwembad.
Daarbij waren de scherpe hoeken afgesleten door de stroming, waardoor niemand zich eraan zou kunnen bezeren. Derksen laat zich uiteindelijk overtuigen en de stenen vormen de basis voor de verdere inrichting van het zwembadparadijs.

Michel Linet Frion:

De huidige populariteit van de Aqua Mundo is niet in de laatste plaats te danken aan architect Michel Linet Frion. Hij wordt in 2005 aangetrokken om de baden een nieuwe impuls te geven. Ze vormen inmiddels het hart van het Center Parcs-product en het is dus belangrijk om vernieuwend te blijven. Linet Frion wordt direct in het diepe gegooid. Hij moet de Aqua Mundo voor Les Trois Forêts ontwerpen, een geheel nieuw park in Frankrijk.

Op dat moment zijn de Aqua Mundo's voornamelijk familie van elkaar: hetzelfde concept, op steeds een andere manier vormgegeven. Het werkt, maar Linet Frion wil het nog grootser aanpakken en zet in op een totaalbeleving.
De natuur en het gebruik van natuurlijke materialen blijven belangrijk en ook de iconische opendak-illusie overleeft de vernieuwingsslag, maar het moet allemaal mooier, groter en beter. Vooral op het gebied van glijbanen ziet Linot Frion kansen: "Center Parcs had alleen nog maar bodyslides. Die zijn leuk, maar je kunt ze niet te lang maken, want dan gaat het glijden pijn doen. Inmiddels waren er ook raft slides op de markt. Daar kun je in je eentje op, of met z'n tweeën, of zelfs met je hele gezin, zoals in de Master Blaster die we in Les Trois Forêts hebben gebouwd. Dat is nu onze grootste glijbaan."
De glijbanen zelf worden verstopt in het design; de bezoeker moet zich echt in een tropisch landschap wanen. Architectuur speelt een belangrijke rol maar je mag het niet zien. Dat betekend dat lichtgewicht doorschijnend materiaal voor het dak, de muren worden verborgen met beplanting en glijbanen en andere attracties worden volledig in het landschap verwerkt.

Niet alleen qua design en spektakel brengt Linet Frion de nodige vernieuwing, ook op het gebied van duurzaamheid zorgt hij ervoor dat Center Parcs weer voorop gaat lopen. Met de modernste technieken wordt het energieverbruik van water, elektra en verwarming drastisch verminderd. Zo worden de buitenbaden elke avond leeggepompt en wordt het water 's nachts in een tank opgeslagen, waardoor er een enorme energiebesparing plaatsvindt. Daarnaast wordt er maar liefst 60% van het zwembadwater gerecycled wat meer dan 20.000m3 waterbesparing per jaar oplevert.


Het onderhoud van de Aqua Mundo:

Groot zwembad betekend groot onderhoud want hygiëne is van essentieel belang, maar hoe wordt het zwemwater nou schoongehouden? Want hebben we het over de Aqua Mundo, dan spreken we van 1.5 tot 2 miljoen liter water waar jaarlijks in totaal tientallen keren in wordt gezwommen.
We hebben hier een wiskundig formule voor: Chemie + elektrotechniek + informatica.
Huh? Is hier informatica voor nodig?
Jazeker! Want zonder gigantische machines, filters en krachtige computers kan er niet voldaan worden aan de vereiste hygiënevoorwaarden.
Waar wordt dat allemaal geregeld?
Onder elke Aqua Mundo bevindt zich een machinekamer en die ruimte is ongeveer net zo groot als de Aqua Mundo zelf. Daar staan de filters, computers, pompen, buffers en de machinekamer van het golfslagbad die de gehele waterhuishouding van het zwembad regelen.
Denk hierbij aan filters, die 24 uur per dag voor de opname van vuildeeltjes zorgen, in een uur tijd kan al het aanwezige water worden schoongemaakt en iedere 10 minuten wordt bijvoorbeeld al het water van de hotwhirpools ververst. Deze methodes worden met behulp van de computers zorgvuldig gecontroleerd.
Deze computers verrichten elke zes seconden metingen in alle baden en staan op hun beurt voortdurend onder inspectie van waterdeskundigen, want elk automatiseringssysteem kan in theorie ook falen.
En de waterdeskundigen zijn?
De daarvoor bevoegde badmeester/juf.
Hoe worden dan de niet drijvende vuiltjes verwijderd uit het zwembad?
Daar hebben ze de zuiverende gerobotiseerde waterstofzuigers voor, alle niet-drijvende onzuiverheden worden door deze apparaten van de bassinvloeren verwijderd en blijft de waterkwaliteit op alle parken volledig gegarandeerd.

Het zwembad ruikt wel heel erg sterk naar chloor :shock:

Eind jaren zeventig komt Center Parcs via een leverancier een Deens bedrijf op het spoor dat proeven doet met UV C-straling en gechloreerd zwembadwater en die proeven leveren bijzondere verbeteringen van het waterkwaliteit op. Het zogenoemde gebonden Chloor (chloor dat zich heeft gehecht aan vuildeeltjes en een indringende geur verspreidt) wordt drastisch teruggebracht. Wanneer je een hevige chloorlucht ruikt in het zwembad betekend dat dus niet dat het water extra wordt gehouden maar je ruikt het gebonden, oftewel afgebroken chloor. Zuiver, werkzaam chloor ruik je nauwelijks.
Hoe schoner het zwembadwater, hoe minder chloorlucht en hoe minder last van rode ogen als gevolg van de oxidatie van het chloor.
Gebruikersavatar
loulou
All-in
All-in
Berichten: 701
Lid geworden op: 28 jan 2011, 13:31
Locatie: Aqua Mundo

Re: [Historie] Aqua Mundo

Bericht door loulou »

Tropicana: De roemruchte geschiedenis van een subtropisch zwembadparadijs

Het klinkt bijna alsof alles dat Derksen aanraakt in goud veranderd, maar ook hij bedenkt af en toe een iets minder succesvol project. Een goed voorbeeld daarvan is Tropicana.
Piet Derksen wil dat mensen ook buiten hun vakantie naar een subtropisch zwembadparadijs kunnen en opent in 1988 Tropicana, aan de Rotterdamse Maasboulevard. Het zwembad heeft de modernste attracties, sauna's, restaurants en zelfs zalen voor verhuur.
Een hele generatie Rotterdammers groeit op met Tropicana en onder hen is het zwembad een begrip, een icoon zelfs. Helaas blijkt Tropicana niet rendabel en in 1990 besluit nieuwe eigenaar Scottish & Newcastle het bad te verkopen.

Tropicana wisselt in de jaren die volgen regelmatig van eigenaar, maar het wil nooit echt lopen. In 2010 wordt het faillissement aangevraagd en het bad komt leeg te staan, het einde lijkt nabij. Plannen voor de sloop zijn gemaakt en de plaatsvervangende seniorenflat is al bijna een feit maar dan komt er redding uit een onverwachte hoek. Tropicana staat inmiddels drie jaar leeg wanneer een jonge ondernemer zich in het zwembad vestigt.
In de vervallen kleedhokjes kweekt hij oesterzwammen op gebruik van koffiedik. De politie vertrouwt het niet helemaal en doet een inval. Ze ontdekken er echter alleen smakelijke zwammen.
RotterZwam mag doorgaan, met mét ene groenteabonnement van de politie op zak. Andere duurzame initiatieven volgen: er komt een restaurant/koffiebranderij, een leverancier van afgedankte groenten en een bierbrouwer.
Langzaam begint het oude zwembad weer publiek te trekken, jong en hip en hoogstwaarschijnlijk dezelfde mensen die erin de jaren negentig in het zwembad lagen.

De sloop staat echter nog steeds op de planning, de ondernemers besluiten hun krachten te bundelen in BlueCity010, een initiatief voor circulaire economie.
Samen gaan ze de strijd aan voor het behoud van hun plek. Na veel gesteggel wordt Tropicana in oktober 2015 geveild en via een financierende stichting aan BlueCity010 toegekend. Sinds die tijd vestigen steeds meer circulaire ondernemers zich in het oude bad, van een stadsimker tot een kweker die microgroenten in de wildwaterbaan laat groeien.
De natuur heeft opnieuw haar intrede gedaan in het zwembad

Afbeelding
Bron: www.zoom.nl

Afbeelding
Bron: www.gebiedsontwikkeling.nu

Afbeelding
Bron: www.rtlnieuws.nl

Afbeelding
Bron: www.ruscchertekstenbeeld.nl

Afbeelding
Bron: www.horecatrends.com

Afbeelding
Bron: www.leentjegerritdina.wordpress.com
fred_33jr
All-in
All-in
Berichten: 505
Lid geworden op: 30 mar 2009, 14:11

Re: [Historie] Aqua Mundo

Bericht door fred_33jr »

Leuke artikelen, vooral de invalshoek vanuit samenwerking tussen architecten en Derksen waren interessant.
Gebruikersavatar
loulou
All-in
All-in
Berichten: 701
Lid geworden op: 28 jan 2011, 13:31
Locatie: Aqua Mundo

Re: [Historie] Aqua Mundo

Bericht door loulou »

fred_33jr schreef:
05 jul 2020, 21:49
Leuke artikelen, vooral de invalshoek vanuit samenwerking tussen architecten en Derksen waren interessant.
Dat zeker! Het was ook leuk om te lezen hoe ineens spontaan het idee is ontstaan van de wildwaterbaan :D
Gebruikersavatar
loulou
All-in
All-in
Berichten: 701
Lid geworden op: 28 jan 2011, 13:31
Locatie: Aqua Mundo

Re: [Historie] Aqua Mundo

Bericht door loulou »

Nu: Hypermoderne zwembadparadijzen:

De Aqua Mundo's vormen inmiddels het hart van de parken. Waar het ooit begon met een saai buitenbad met een tentzeil erover, heeft elk park nu een hypermodern zwembadparadijs waar jong en oud gerust hun hele vakantie kunnen stukslaan. De Aqua Mundo's zijn trouwens niet alleen bedoeld om te zwemmen; veel zwemparadijzen hebben tegenwoordig ook een spa.
Nu een geliefd onderdeel van veel Aqua Mundo's, maar de introductie van wellness op de parken verliep stroef


Aqua Sana:

Dat Piet Derksen zijn tijd ver vooruit is, blijkt met het idee van de Aqua Sana. Een luxueuze spa met bubbelbaden, sauna's en een groot aanbod aan ontspannende lichaamsbehandelingen.
De gast moest er weer helemaal tot zichzelf kunnen komen. Helaas wil men in de jaren tachtig niet per se tot zichzelf komen in een spa. De Aqua Sana wordt dan ook met enige argwaan bekeken.
Een van de problematischere attracties is de 'Floating Room', een ideetje van Aad Gelens. Hij maakt tijdens een congres in New York kennis met de floating tank en is direct razend enthousiast.
Terug in Nederland gaat hij op onderzoek uit, de enige aanbieder van de floating tanks zit in Gouda en de eigenaar vertelt Gelens dat één op de zeven bezoekers gillend de tank uitrent. Het blijkt namelijk nogal een claustrofobische ervaring en dat moeten ze niet hebben bij Center Parcs. Gelens moest dus met een alternatief komen.

Hij ontwikkelt een Floating Room en laat daarbij uiteraard niets aan het toeval over. Voor gasten die zich onprettig voelen in het donker wordt er een lichtregelaar aangebracht; voor bezoekers die zenuwachtig worden van stilte, regelt Gelens zachte, meditatieve muziek. Voor noodgevallen komt er een alarmknop, allemaal verzameld op een voor die tijd hypermodern touchpaneel.
Het is een uitstekend idee, maar het komt helaas iets te vroeg, het is pas 1986 en niemand wil nog doelloos ronddrijven in een donkere ruimte en ook aan de rest van de spa moet iedereen even wennen. Maar ruim dertig jaar later is spa en wellness niet meer weg te denken uit de parken

De 4 bijzondere behandelingen:

1. Fish Foot Spa:

Je voeten in een bak met visjes, dat is een stuk leuker dan het klinkt. Bij deze behandeling zorgen speciale Garra rufa's ('doktersvisjes') voor een natuurlijke peeling van de voeten.
De bloedsomloop wordt gestimuleerd en de behandeling zorgt voor een verkwikt gevoel en heel zachte voeten

Afbeelding
Bron: www.socialdeals.com

2. Floating Room:

Deze heeft de tand des tijds dus weten te doorstaan. In de jaren tachtig vond men het helemaal niets, maar tegenwoordig is het een van de populairste behandelingen. Ervaar even gewichtloosheid en totale ontspanning in het zoutwaterbad.
Het zoute water is bovendien erg goed voor je huid.

Afbeelding
Bron: www.villaverderesort.com

3. Rasul Ceremonie:

Zeer ontspannende kleibehandeling. Laat jezelf insmeren met vier soorten modder in een duizend-en-een nachtomgeving. De modder wordt gedroogd op de huid en via aromatische stomen weer vloeibaar gemaakt.
Bij het verwijderen van de modder komt de huid er stralend en zonder dode huidcellen weer onder vandaan.

4. Ayurveda Massage:

Een oude traditionele Indische oliemassage. Het lichaam wordt overgoten met warme sesamolie en langdurig gemasseerd.
De massage is zacht en heeft een ontgiftende werking.

Afbeelding
Bron: www.flickr.com

Eten in een Lagune:

Van zwemmen krijg je honger! Honger die in elk ander zwembad gestild moet worden met die veel te zoute, naar chloor smakende frietjes. Zo niet in de Aqua Mundo Je moet even zoeken, maar dan heb je ook wat. Diep verscholen in de lagune vind je de Grabbers Joe's Laguna Café.
Ingericht met een laid back hippiethema is het een plek om weer even bij te komen. Bijvoorbeeld wanneer die wildwaterbaan toch iets te wild bleek.
De kaart is simpel en bevat al dat koolhydraatrijke eten dat je nodig hebt na een hele dag zwemmen. Panini's, wraps, verse kokosnoot, milkshake's en hamburgers... Volop keus

Meer dan een zwembad:

De Aqua Mundo is niet alleen op het gebied van wellness een totaalbeleving: de baden zijn echte speelparadijzen geworden, met de langste glijbanen en de wildste wildwaterervaringen. Zo moet je voor de langste glijbaan van Center Parcs bij Les Trois Forêts zijn. De Master Blaster is 190 meter lang en 12 meter hoog.
De grote zwembanden waarmee je de baan afvliegt, redden menig zwembroek van voortijdige slijtage. En aan de minder avontuurlijke types is ook gedacht: op de Lazy River kun je gemoedelijk met de stroming meedobberen.

Altijd willen leren duiken? Dat kan ook bij Center Parcs: De Kempervennen en Port Zélande bieden een 3daagse cursus om een PADI-duikbrevet te halen.
De basis wordt geleerd in het zwembad waarna je het open meer opgaat vvoor een echte duik. Je kunt zelfs een heel weekendarrangement om het halen van je brevet heen boeken. Handig wanneer je voorafgaan aan een vakantie naar de zon wilt leren duiken.
Ook voor hele kleine kinderen is de Aqua Mundo een avontuurlijke plek. In de meeste parken kun je babyzwemmen (ook bij het eerste ochtendgloren) en in het Kinder-doe-bad spelen de allerkleinsten op een veilige, maar toch heel spannende manier. Ruime familiekleedkamers en diverse handige voorzieningen als kinderboxen, kinderstoeltjes en aankleedkussens maken een bezoek aan de Aqua Mundo ook voor jonge ouders een aangename onderneming.

Iets oudere kinderen vermaken zich ondertussen met wildwaterraften, Aqua Battles, het Water Playhouse en het snorkelbad.
In de Kempervennen snorkel je trouwens tussen de tropische vissen. Samen met het Wereld Natuur Fonds bouwde Center Parcs hier het Leven in Zee-bad. Een educatief tropisch bad waar je kennis maakt met de prachtige wereld onder water.
Elke tienerzoon of-dochter wordt blij gemaakt met een muzikale Poolparty (met DJ) in het golfslagbad. Dankzij de altijd aanwezige badmeesters en de ruim beschikbare zwemvestjes is de Aqua Mundo bovendien een heel veilige omgeving, waar kinderen gerust zelfstandig kunnen zwemmen.
Plaats reactie