Kids Climate Conference 2014: goed doel, goede ideeën [UPDATE]

© Center Parcs Forum
© Center Parcs Forum

Een klimaatkamp met vruchtbare bodem voor goede ideeën als thuisbasis voor meer dan honderd kinderen. Dat is de basis voor de Kids Climate Conference 2014, welke plaatsvond op Center Parcs Het Heijderbos. Het initiatief is genomen door Center Parcs en het Wereld Natuur Fonds, daarnaast zijn ook andere grote bedrijven aangesloten om naar de slimme ideeën van de kids te luisteren.

Aftrap op vrijdag

Op vrijdagavond werd de conferentie geopend door Cilla Niekoop (ex-chips) en Arne Vanhaecke (presentator vtmKzoom). Twee jeugdhelden die als geen ander weten hoe je kinderen enthousiast moet maken. In een korte bijeenkomst kwamen een aantal liefhebbers van het milieu langs, waaronder Jean Henkens, de huisbioloog van Center Parcs.

De burgemeester van Gennep en Jannita Robberse van Rijkswaterstaat openden met een druk op de knop de Kids Climate Conference. Een hoge fontein op het terrein begon, tot groot plezier van de jonge deelnemers, na de opening water te spuiten. Na een verhaaltje rond het kampvuur en een lampiontocht achter de Orrymobiel aan, was het tijd om voor te bereiden op de volgende dag.

Zaterdag: workshops en een echte prinses

Het klimaatkamp is op zaterdag één groot workshopterrein. De kinderen mochten glasblazen en bloembakjes van oude schoenen maken. Die werden uiteraard voorzien van een prachtig kleurtje. Ook voor de insecten werd hard gewerkt, er werden vier insectenhotels gebouwd.

Buiten doen viel er ook genoeg te leren. Over boerderijdieren, vogels of bijvoorbeeld het leven van schildpadden. Voor wie niet weet hoe je pindakaas maakt, dat weten de kids die meededen nu wel, dus hoef je nooit meer een potje in de supermarkt te kopen. Sowieso viel er veel te proeven, waaronder een hoop dingen die veel kinderen nog nooit gegeten hadden.

Opruimen van rommel werd onder andere door Nederland Schoon aan de kaak gesteld. Het strand werd schoongemaakt en van de troep werd een kunstwerk gemaakt. Ook Heijmans had opruimen als doel gesteld, vooral de plastic soep is hen een doorn in het oog. Daarnaast scheppen zij een goed klimaat voor mossels in de zee.

Waar de meeste kinderen echter naar uitkeken was de ontmoeting met een echte prinses. Prinses Laurentien kwam vooral naar de kinderen luisteren terwijl de volwassenen van grote bedrijven vragen aan de kinderen konden stellen. Vervolgens ondertekenden Missing Chapter en Center Parcs Nederland een samenwerkingsovereenkomst.

De avond werd afgesloten met Ayoub van The Voice Kids en de band Radio Oorwoud. Daarna konden de kinderen zich opmaken voor de laatste dag, waar de stellingen gepresenteerd zouden worden.

Zondag: Twaalf sterke stellingen

Acteur en presentator Koert-Jan de Bruijn gaf de deelnemers nog even een peptalk, zodat zij vol energie hun ideeën konden delen. De verschillende groepen hadden hard gewerkt aan deze stellingen en deze werden door de jury van volwassenen beoordeeld. Daaruit zijn twaalf stellingen gekozen die in flessen zijn gegaan, op weg naar beleidsbepalers. Bij de afsluiting krijgen alle deelnemers ook nog een tas met inhoud en een oorkonde van Jean Henkens.

Vervolg

Als de beleidsbepalers de twaalf goede ideeën hebben ontvangen, gaan zij daarmee aan de slag. Uiteraard worden ze daarbij kritisch in de gaten gehouden door de kinderen. Tegelijkertijd kunnen de kinderen zelf ook dingen doen om beter met milieu om te gaan. Minder plastic zakken gebruiken of korter douchen bijvoorbeeld. Zo kan ieder zijn of haar steentje bijdragen en kunnen wij met zijn allen nog heel lang van de aarde genieten.

Klimaatbundel aangeboden

Inmiddels is de klimaatbundel aangeboden aan de Tweede Kamer, met daarin de volgende standpunten:

 1. Een jeugdbeweging oprichten: “Jongeren voor Natuur” (JvN), waar alle activiteiten draaien rondom de natuur. Hier, bij KCC, zitten al 150 geïnteresseerde kinderen.
 2. Beste leiders van de wereld; in elk land moet er een kinderklimaatconferentie komen.
 3. Alle rivieren komen uit in de zee en dienen een soort “zeef” te krijgen, waardoor het plastic afval tegengehouden wordt en niet in de zee terecht komt. Dit plastic kan dan herbruikt worden.
 4. Plastic opnieuw waardevol maken door er meer spullen van te maken. Zo zullen mensen vrijwillig plastic uit de zee vissen voor hun bedrijfje, want de mens van tegenwoordig denkt alleen maar aan geld.
 5. Zeven aan een veerboot bouwen.
 6. Verpakkingen maken, die oplossen in zout water.
 7. Kinderen moeten hun ouders motiveren om meer streekproducten te kopen en moeten zelf mee boodschappen doen.
 8. Het water van de douche ook gebruiken voor het toilet.
 9. Per straat een eigen moestuin, een koe, een aantal kippen en een boomgaard.
 10. Een mechanisme maken om onderwater afval op te rapen.
 11. Elektrische boten maken, zodat er minder boten met olie varen; want olie in de zee is slecht voor de vissen.
 12. Milieu moet een vak worden op de middelbare school.

In beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.