Kids Climate Conference 2013 groot succes

IMG_6351

Op 24 september 2013 gebeurde er iets bijzonders op Het Heijderbos. Er werd door kinderen toekomst geschreven in de Kids Climate Conference 2013. Ruim 120 kinderen, waaronder 35 vlaamse en de overige kinderen uit Nederland, gingen met elkaar op een unieke manier het debat aan. Niet alleen door te praten, maar vooral door te doen. Na het succes van vorig jaar stonden dit jaar de thema’s recycling, biodiversiteit & voeding en energie op het programma.

In het Climate Camp komen de kinderen op vrijdag, zaterdag en zondag bij elkaar. Dit kampterrein, bestaande uit alle activiteiten, twee grote tenten en de zogeheten Stelling is het epicentrum voor alle ideeën aangaande een groenere toekomst. Met activiteiten als glasblazen, mensopschrikkers en een proeverij van allerlei Nederlandse specialiteiten krijgen kinderen inzicht in de waarde van de natuur en hoe hiermee om te gaan.

Bijzonder onderdeel van de zaterdag was de komst van Prinses Laurentien van Oranje. In een boeiend gesprek werden de kinderen uitgenodigd om hun standpunt of idee uit te leggen. De ‘grote mensen’ mochten luisteren en aantekeningen maken. In het daaropvolgende kringgesprek schoven belangrijke personen van organisaties als WNF, Eneco, Heijmans en PostNL aan. Vanuit Center Parcs/Pierres et Vacances waren er ook vertegenwoordigers.

De kinderen kwamen met logische en nieuwe ideeën. Zo moet de plastic zak in de ban, laten we eerst alle tasjes die al circuleren gebruiken. PostNL kreeg tips om het karton van pakjes op een slimme manier te recyclen en Heijmans werd aangespoord huizen te bouwen van zoveel mogelijk gerecycled materiaal. Sowieso moet materiaal zoveel mogelijk lokaal gezocht worden als het aan de kinderen ligt. Alles wat niet van ver hoeft te komen spaart het milieu.

Ook energie werd besproken. Kinderen geven aan dat benzine dermate duur moet worden dat we alleen de auto nemen als het echt nodig is. Apparaten die we uitzetten moeten ook echt uit zijn, dus niet standby en als iedereen wat korter onder de douche staat besparen we zoveel energie. Dat kan inzichtelijk gemaakt worden door smileys op de rekening te zetten. Door alle scholen een moestuin te laten maken kunnen we natuurlijk en gezond eten dichtbij huis kopen  en zien.

Op een leuke manier zeer serieus over de toekomst praten, gecombineerd met manieren om duurzaam en groen leven bezig te zijn. Een succesrecept dat ook naar Frankrijk en Duitsland gaat, als het aan Center Parcs ligt. De resultaten zijn inmiddels aangeboden in de Tweede Kamer en worden kritisch door de regering bekeken.

Volgend jaar meedoen? Hou dan de aankondigingen in de gaten, die uiteraard ook op ons forum verschijnen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.