Center Parcs UK

Wie de parken of zelfs nog maar de website van Center Parcs UK bezoekt, komt terecht bij een apart bedrijf. De naam ‘Center Parcs’ is natuurlijk welbekend en ook het identieke logo valt op, maar veel mensen hebben verder geen duidelijk beeld van de Engelse parken. Het zijn nu vrij onbekende parken, die veelal buiten de aandacht van Nederlandse websites vallen.

Drie van de vier parken werden toch echt door het Nederlandse Center Parcs gerealiseerd en behoorden dus tot dezelfde groep als bijvoorbeeld De Kempervennen, De Huttenheugte en De Vossemeren. De Engelse parken stonden vanwege de afstand al ver van ons af, maar sinds de afsplitsing zijn de Engelse parken nog verder vervreemd. Dat terwijl de Center Parcs-liefhebber op vergelijkend fotomateriaal toch behoorlijk wat kenmerken en specifieke uitstralingen zal herkennen. Tijd om eens te ontdekken wat Center Parcs UK allemaal te bieden heeft met haar parken!

Het ontstaan van Center Parcs UK

Center Parcs UK heeft op het moment van schrijven een bijzonder jubileumjaar, want 25 jaar geleden is het eerste Engelse park ontstaan. In 1987, het jaar waarin het tweede Belgische park werd geopend, vond Center Parcs het tijd om ook eens de stap naar Engeland te zetten. Dat gebeurde met de komst van Sherwood Forest. In 1989 volgde Elveden Forest en in 1994 werd Longleat Forest geopend.

Hoewel Center Parcs ooit als één Nederlands bedrijf werd opgezet, is het gaandeweg om praktische en efficiëntere zakelijke redenen opgesplitst. Na de parkopeningen in 1987, 1989 en 1994 werden de Engelse parken in 2001 verkocht aan DB Capital Partners. Daarmee ontstond Center Parcs UK als de Engelse tegenhanger van Center Parcs Europe. In 2002 werd in de UK een vierde park overgenomen, dat onder de noemer Whinfell Forest aan het aanbod werd toegevoegd. In 2005/2006 werd de komst van een vijfde park voor het eerst aangekondigd. Dit jaar, 2012, is de bouw daarvan ook daadwerkelijk begonnen.

Center Parcs UK van nu

Waar Center Parcs Europe alleen in Nederland en België al twaalf parken heeft en regelmatig werkt aan nieuwe parken in Duitsland en Frankrijk, heeft Center Parcs UK jarenlang op succesvolle wijze kunnen draaien met slechts vier parken voor het gehele bedrijf. In maart 2012 is gestart aan de eerste uitbreiding sinds jaren, de bouw van het vijfde park Woburn Forest. We starten met een kort overzicht met parkinformatie.

Sherwood Forest

Sherwood Forest is geopend in 1987 en daarmee het oudste Engelse park. Naast een uitgebreide Village Square met tal van winkels en restaurants, is er ook een mooie horecagelegenheid bij het grote meer op het park. Het Subtropical Swimming Paradise biedt onder andere een bandenglijbaan en wildwaterbaan en daarnaast ook de nieuwe Family Cabana’s. Bovendien zijn onlangs vele cottages compleet gerenoveerd en luxer ingericht.

Elveden Forest

In 1989 werd vanwege het succesvolle eerste park een volgend park geopend: Elveden Forest. Elveden Forest is tot op heden veelal een park geweest voor het uitproberen van pilots. Het park beschikt sinds 2003 noodgedwongen over een Village Square. Het jaar daarvoor werden de oude centrale voorzieningen namelijk volledig door brand verwoest. Inmiddels gaat het weer helemaal goed met het park en voor dit jaar staat onder andere een wereldprimeur van een bandenglijbaan op het programma als uitbreiding voor het Subtropical Swimming Paradise. Daarnaast kunnen gasten de Sports Plaza en de Country Club bezoeken.

Longleat Forest

Het laatste door Center Parcs gebouwde park is Longleat Forest. Het park ligt dichtbij het plaatselijke safaripark en is vooral gericht op de vele activiteiten. Met de Jardin des Sports, het grote Adventure Playground en een groot watersportmeer hoeven parkgasten zich de gehele vakantie niet te vervelen. Aan het Village Square zijn maar liefst 13 horecagelegenheden en 11 winkels te vinden.

Whinfell Forest

Ten slotte is er nog Whinfell Forest, op dit moment nog het nieuwste park van Center Parcs UK. Doordat het park overgenomen is, zijn er wat verschillen in stijl te ontdekken, maar in de prachtige bosrijke omgeving zijn eveneens mooie cottages en een uitgebreide, overdekte Village Centre te vinden. Vooral bij nacht is het dankzij de verlichting en bijzondere vormgeving een indrukwekkende faciliteit.

De kracht van Center Parcs UK

Wie zich de laatste tien jaar regelmatig heeft verdiept in de wereld van Center Parcs UK, ziet toch wel enige verschillen tussen Center Parcs UK en het ons bekende Center Parcs Europe en zal daarin ook wel de kracht van het Engelse Center Parcs-bedrijf herkennen. Center Parcs UK heeft lange tijd met maar vier parken gedraaid, maar heeft opmerkelijk veel geïnvesteerd in kwaliteit, upgrading en vernieuwing. Vernieuwing met bijzondere concepten en aanpassingen, waarmee veelal werd vooruitgelopen op Center Parcs Europe, waar soortgelijke aanpassingen pas jaren later werden gerealiseerd. Ook de overvloed aan service levert veel op. Hoewel Center Parcs UK voor alle activiteiten en zelfs de entertainmentshows geld vraagt, worden gasten bijvoorbeeld met langere openingstijden en vervangende activiteiten gecompenseerd bij een in onderhoud zijnde wildwaterbaan.

Center Parcs UK biedt de gasten een grote keuze aan activiteiten tijdens het verblijf. Er worden meer dan 200 activiteiten aangeboden en daaraan wordt elke zomer een groot aantal nieuwe activiteiten toegevoegd. Dit varieert van een 200 meter lange Zip Wire, fietsen onder water en rijden met Segways tot Geo Caching, Golf Simulator, roofvogelshows, uilendemonstraties, paintball, laserschieten en quadracen.

Een jaarlijks terugkerend evenement is Winter Wonderland. Dit is vergelijkbaar met Winter at Center Parcs bij Center Parcs Europe. Waar Winter at Center Parcs zo nu en dan minimaler lijkt te worden, wordt Winter Wonderland elk jaar een stukje uitgebreider.

De parken worden versierd met verlichte bomenlanen, bogen, dieren en lampionnen. Center Parcs UK gebruikt elk jaar 52 vuurwerkdisplays, 1500 meter LED-verlichting, 345 grote Kerstbomen en maar liefst 2762 kilogram kunstsneeuw. Versierde huifkarren vervoeren de gasten over het park en de Kerstman heeft zijn eigen werkhuisje bij Center Parcs UK. In deze tijd van het jaar wordt ook het activiteitenprogramma flink aangevuld met workshops met de Kerstman, straattheateracts, het voederen en verzorgen van rendieren en een spectaculaire vuurwerkshow. Wanneer er dan een pak sneeuw valt, zijn de parken zonder twijfel een sprookjesachtig Winter Wonderland.

Daarnaast biedt Center Parcs UK op elk park de Aqua Sana, bekend van de spafaciliteiten op de Europese parken. Binnen Center Parcs UK wordt hierin nog een stap verder gegaan dan de activiteitenfunctie die het bij ons heeft. Niet alleen wordt het ingezet als faciliteit voor (vaste) dagbezoekers, maar ook is er sinds kort een complete professionele productenlijn opgezet. In elke Aqua Sana is nu dan ook een verkooppunt te vinden.

In de Subtropical Swimming Paradises is er naast grote investeringen ook aandacht voor kleine vernieuwingen. Zo werden de Family Cabana’s gerealiseerd: te reserveren hutjes met eigen zitgelegenheid, gereedliggende handdoeken en een koeling met drankjes. Ook werden in 2011 sommige ruimten naar de baden toe gerenoveerd.

De meeste aandacht is de laatste tien jaar uitgegaan naar de cottages. Al sinds de millenniumwisseling is er hard gewerkt aan cottagetypes als de Exclusive Cottage, New Style Exclusive Cottage, Executive Cottage, diverse soorten Lodges, de Treehouses en ga zo maar door. Daarvoor werd regelmatig de hulp van professionele ontwerpers ingeschakeld, zodat er een landelijk interieur ontstond, dat verbonden is met het landschap buiten.

Bovendien is er steeds meer ingespeeld op de alsmaar toenemende vraag naar extra luxe. Zo kwamen er infraroodsauna’s en breedbeeldtelevisies, gevolgd door jacuzzi’s, gamekamers, wijnkoelers en grote plasma-televisieschermen. Cottages met een simpele vloerbedekking en standaardbedden waren niet meer voldoende. Steeds vaker werden cottages voorzien van veel houtmaterialen, luxe opgemaakte bedden, natuurelementen en –decoratie op glazen wanden en grote terrasdeuren voor verbondenheid met de natuur.

Jubileumjaar 2012: 25 jaar Center Parcs in Engeland

Zoals al eerder beschreven, is 2012 hét jubileumjaar voor Center Parcs UK. Dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Sterker nog: Center Parcs UK houdt zich dit jaar voornamelijk bezig met verbouwen en vernieuwen van de bestaande parken en hun voorzieningen. Op winkel- en horecagebied is er hard gewerkt aan vernieuwing van de vele formules. In korte tijd zijn op allevier de parken de betreffende vestigingen onder handen genomen. De verouderde concepten waren bekend bij het grote publiek en niet altijd even modern meer.

Zo werd de speelgoedwinkel Funtastic veranderd in Just Kids, een winkel met erg veel vrolijke kleuren, hippe verlichting en allerlei technische snufjes om het jonge publiek aan te spreken. De cadeauwinkel Natural Elements werd omgebouwd tot The Store Room, een sfeervolle geschenkenwinkel met aanwezigheid van een huiselijke sfeer, waar de gasten zich direct thuis in moeten voelen.

Het hamburgerrestaurant Made werd vervangen door Dexter’s Kitchen en The Lagoon Bar in het Subtropical Swimming Paradise werd verbouwd tot The Canopy Café and Bar, bedoeld voor kleurrijke cocktails en ijsspecialiteiten.

Later in dit jubileumjaar wordt het volgende jubileumcadeau onthuld: de spectaculaire Bowl-glijbaan ‘Tropical Cyclone’ op Elveden Forest. De 4 miljoen Engelse pond kostende attractie wordt samen met een nieuw warmwaterbad toegevoegd aan het Subtropical Swimming Paradise. De Tropical Cyclone wordt een combinatie van twee indrukwekkende constructies, wat natuurlijk een uniek eindresultaat oplevert.

Daarnaast zijn de Subtropical Swimming Paradises van de parken ook uitgerust met een uitgebreid verlichtingsplan, waardoor ze ’s avonds pas echt helemaal worden omgetoverd tot attracties.

Ontdek 25 jaar Center Parcs in Engeland op Center Parcs Forum, klik hier voor een forumtopic boordevol historisch beeldmateriaal!

Center Parcs UK in de toekomst

De vernieuwing van bestaande zaken zal ook in 2013 nog doorgaan. Center Parcs UK denkt aan haar toekomst door het investeren in renovatie van cottages, nieuwbouw van cottages of vernieuwing van faciliteiten, maar ook in een nieuw park. Zo is nabij Woburn het vijfde park Woburn Forest in ontwikkeling.

Woburn Forest

Het succes van de Engelse parken is enorm groot en Center Parcs UK heeft de afgelopen jaren veel geld en tijd geïnvesteerd in de kwaliteit en uitstraling van de cottages, waarbij veel modernisering heeft plaatsgevonden. Daarmee loopt zij vooruit op Center Parcs Europe. Aangezien men niet succes kan blijven putten uit het renoveren van cottages, heeft Center Parcs UK jaren geleden ook plannen gemaakt voor de bouw van een compleet nieuw park: Warren Wood Forest. Dit wordt de eerste uitbreiding sinds jaren. Inmiddels is de werknaam omgezet naar de parknaam Woburn Forest en zijn er impressies van het toekomstige park vrijgegeven.

In een bosrijk gebied van ruim anderhalve vierkante kilometer worden het komende jaar 625 cottages, een hotel met 75 bedden en een spa met 12 luxe Spa Suites gerealiseerd. Twee centrale voorzieningen bieden al de nodige faciliteiten voor de ultieme vakantie vol activiteiten, ontspanning en plezier. De totale investering bedraagt 250 miljoen Engelse pond. Als alles volgens planning verloopt, zullen in het voorjaar van 2014 de poorten van Woburn Forest opengaan.

Het mag duidelijk zijn dat Center Parcs UK dankzij een voortdurende investering haar zaken goed op orde heeft voor de toekomst. Door alle vernieuwingen blijft de kwaliteit op peil en geven de parken net dát beetje meer. Ook de ervaringen en reacties op het forum benadrukken die kracht. Na jaren wordt het bedrijf vanaf dit jaar uitgebreid met het vijfde park Woburn Forest, een park met wederom de nieuwste cottagetypen van de hoogste kwaliteit. De bouw is van start gegaan. Samen met de vernieuwing van bestaande winkels en restaurants en de toevoeging van extra waterattracties een mooie invulling van het jubileumjaar.

Op naar 30 jaar Center Parcs UK!

Tekst: Jeroen (forum- en redactieteamlid) i.s.m. Center Parcs Forum
Fotomateriaal: Center Parcs UK
Filmmateriaal: Center Parcs UK

3 comments on “Center Parcs UK

 1. Geachte

  Graag willen wij een prijsofferte voor dit bungalowpark in Augustus,
  Wij zijn erg geinterseert om dit te boeken voor onze 2 kinderen
  Graag ontvang ik spoedig informatie,

  Met Vr gr
  Nathalie De bruyn

 2. prachtige bungalows, wat ziet er goed uit! Nederland zou dat ook eens moeten doen. er wordt gewoon te weinig geinvesteerd in de kwaliteiten van de parken. echt zonde!

 3. Fantastisch, gastvrij. Wij waren de eerste nedelanders, in 1987, op Sherwood Forest. Ze noemde ons de Dutchies. We denken er nog steeds met plezier aan terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.