Wandelroute vol wetenswaardigheden: De Kempervennen

Welkom op De Kempervennen!
 
De Kempervennen opende in 1983 als achtste park van Center Parcs, toen nog Sporthuis Centrum. Bij het  voormalige Eurostrand liet oprichter Piet Derksen niet alleen een compleet bungalowpark bouwen, ook zijn eigen woning kwam op dit park te staan. Benieuwd geworden? Tijd om te vertrekken!

Parkspecialiteit
We starten bij de receptie. Vanuit dit punt loopt u richting het westen, langs zone 0. Nadat u het Sports Center passeert, verschijnt aan de rechterzijde de parkspecialiteit van De Kempervennen: de ottervijver. Deze aangelegde verblijfplaats voor otters vindt u op geen enkel ander park en is dan ook uniek binnen Center Parcs.
 
U loopt nu rechtdoor en bij de eerste splitsing gaat u in een lichte bocht naar links, zodat u langs de speeltuin en de Outdoor Sportarena komt. U nadert nu één van de twee grote meren en de aanlegsteiger met waterfietsen. Blijf dit pad volgen tot aan de zuidrand van het park. Aan de linkerzijde ziet u de cottages van zone 1, aan de rechterzijde het grote meer. Daarna volgt een splitsing: het pad gaat linksaf naar zone 1 en rechtsaf naar de andere zijde van het grote meer. U gaat hier rechtsaf en komt bij de cottages 135 en 136 terecht.

Het Eden-concept
Deze twee cottages liggen opvallend afgelegen van de andere cottages en dat heeft een reden: in 2008 waren dit de twee allereerste Eden-cottages, toen nog dienend als pilotcottages. Op basis van het eindresultaat werd besloten om de Eden-cottages op meerdere parken in te voeren en het Eden-interieur Center Parcs-breed bij renovaties toe te passen.

Na de Eden-cottages gaat de tocht verder naar de westrand van het park. Op de kaart ziet u op de plaats waar het meer eindigt, een leeg vlak (onder cottage 850). In werkelijkheid is dit niet leeg, maar staan er oude bungalows, de zogeheten PTT-bungalows. Deze waren in de beginjaren nog wel in de verhuur, maar nu alleen in gebruik als archief en voor personeel.
 
Nadat u deze, enigszins vervallen, bungalows heeft kunnen aanschouwen, loopt u het eerstvolgende weggetje naar rechts in. Als u een eindje rechtdoor loopt, komt u uit bij de laatste cottages van zone 8 aan de rechterzijde en parkeerplaats C aan de linkerzijde. Hierbij loopt u helemaal door naar de noordrand en onderweg ziet u aan uw linkerhand de nieuwste Eden-cottages van het park.
 
Eenmaal in het noorden van het park aangekomen, gaat u na cottage 702 rechtsaf en ontdekt u de fietscrossbaan. Weliswaar wat afgelegen van de andere voorzieningen, maar een leuke voorziening voor de sportievelingen onder de gasten. U kunt het pad blijven volgen langs de cottages 661-629 en met de bocht mee naar links, langs de cottages 616-601. Bij cottage 601 gaat u rechtsaf en loopt u langs de blokken 398-399, 405-406, 410-411 en 413-434. U loopt dan richting het strand met daarbij de cottages 437 en 438. 
 
Piet Derksen-cottages
Deze twee cottages zijn bijzondere exemplaren: vroeger waren deze twee cottages één heel grote cottage, de woning van Piet Derksen. Hij is de oprichter van Sporthuis Centrum en dus de basis van Center Parcs. Wat begon met een winkel in kampeerartikelen, veranderde in een succesvolle bungalowparkenketen. Op de kaart staan rechts naast het strand vier boompjes ingetekend. U mag hier over het gras lopen om op de afgebeelde rotonde terecht te komen en de tocht over normale wegen te kunnen vervolgen. Dit doet u door langs de cottages 362-364, 365 en 372 te lopen. U kunt na cottage 323 rechts afslaan, om vervolgens langs het tweede grote meer van het park te lopen. Aan de andere zijde van het meer ziet u de centrale faciliteiten staan.

Leven-in-Zee-bad
Één van deze centrale faciliteiten is natuurlijk de welbekende Aqua Mundo. Op De Kempervennen is het oorspronkelijke snorkelbad omgebouwd tot het Leven-in-Zee-bad, een samenwerking tussen Center Parcs en het WNF om bezoekers meer te leren over het koraal en de zeedieren.

Door het pad te volgen, komt u halverwege het meer een nieuw stukje park tegen. Hier zijn de woonboten te vinden. Eveneens een cottage, maar dan uiteraard op het water. De woonboten zijn voorzien van een inrichting met maritieme uitstraling en beschikken over een buitenterras aan de waterkant.

Ten slotte maakt u het pad af, u loopt richting het zuiden van het park. Als laatste komt u nog langs de Kinderboerderij met dierenweide en er schuin tegenover de ezelweide. Recht tegenover de Kinderboerderij staat het Indianendorp, waar Wannabe een Indiaan wordt georganiseerd.
 
We zijn nu weer aangekomen bij de receptie, het startpunt van de wandelroute. We hopen dat u een leuke wandeltocht over het park heeft gehad en wensen u nog een prettig verblijf op De Kempervennen! 
 
Wist je dat…
•  …er een enorme meerval zwemt in het grote meer van De Kempervennen? Het dier heet “Big Mama” en is ruim twee meter lang!
•  …de parktrein van De Kempervennen oorspronkelijk reed op de Floriade 2002? Na die Floriade-editie heeft Center Parcs het treintje overgekocht.
•  …De Kempervennen naast woonboten oorspronkelijk ook boomhuizen erbij zou krijgen? Die plannen werden vanwege de hoogte van deze cottages afgekeurd, waardoor er geen vergunning voor de bouw werd verleend.

 

Download hier de wandelroute voor De Kempervennen in PDF-versie!

U wordt aangeraden de wandelroute te bewandelen in combinatie met de parkplattegrond.

 

———-
Center Parcs Forum adviseert gebruikers van de wandelroute altijd de parkplattegrond erbij te houden voor een goed verloop. De wandelroute is zorgvuldig samengesteld. Center Parcs Forum is niet aansprakelijk voor wijzigingen, fouten en schade in welke vorm dan ook. Het bewandelen van de route gebeurt volledig op eigen risico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.