Park Hochsauerland

Daarboven op de berg…

Daar ligt dus Park Hochsauerland. In 1995 met de hulp van een Nederlandse architect getekend en gebouwd en het voormalige toppark van de Gran Dorado Group. Bij Gran Dorado hadden ze in ieder geval een neus voor mooie parklocaties, en deze locatie was een schot in de roos. Het park is op de heuvels die in de omgeving liggen gebouwd en dat kan nogal eens resulteren in een aardige klim naar de cottage toe.

“Nog nooit zo’n adembenemende autorit gehad om naar een CP-park te gaan, heel bijzonder.”

 

Entree

Alles leuk en aardig natuurlijk maar we willen wel eens zien hoe de procedures lopen bij aankomst. Linksaf de weg af en we reden zo op het imposante parkhotel af. Al snel kwamen een medewerkster tegen die ons de parkeerplaats op dirigeerde en ons alvast vroeg na het inchecken en uitladen de auto op terug op de parkeerplaats te zetten. Snel de auto geparkeerd en door naar de receptie. Omdat we iets na drieën aankwamen waren de meeste incheckers al geweest en stonden we direct aan de balie. Een aardige Duitse jonge dame checkte ons zonder problemen in en we konden binnen enkele ogenblikken door. Met de sleutels op zak terug naar de auto, het park op.

Park algemeen

“Als de kinderen het maar naar hun zin hebben…”

Een park vol met gezinnen en een enkel groepje dat elkaar op andere manier dan als familie kent. Het Water Playhouse werd druk bezocht evenals de vele glijbanen. Al met al klopt het publiek goed met wat je verwacht van Center Parcs, hoewel wij zelf wel wat verlangden naar meer leeftijdsgenoten. Maar goed, het motto van Center Parcs is al sinds jaar en dag als de kinderen het maar naar hun zin hebben. Misschien is een Baluba nog een stille wens, maar verder voldoet het park goed voor de doelgroep. In de omgeving is genoeg te doen, zeker met wat beter zoekwerk. Maar het park zelf is al een prima basis.

Cottage

“Het huisje is verrassend ruim…”

Het huisje is verrassend ruim, hier laten ‘echte’ CP-cottages de kansen liggen. Met 6 personen kun je beter een Hochsauerland cottage treffen dan een Eemhof-cottage. De afwerking van de cottage was redelijk. Een vochtplek hier en een een vlekje daar, maar dat is prima op te lossen met wat verf. Hoef je de vaat niet zelf te doen, moet je ontzettend veel moeite doen om water te koken. De waterkoker was er namelijk niet, evenals de broodrooster, ook spoorloos vermist. Verder had de koelkast (fors formaat) een erg minuscuul vriesvakje aan boord, waarschijnlijk om de bestedingen op het park wat omhoog te stuwen.

Op de badkamers is wel het een en ander aan te merken. Er zweven nogal wat schimmels tussen de voegen, wat je kan zien door duidelijke verkleuringen. Bizar is het feit dat je beneden wel een douchekop krijgt, maar geen haakje om deze aan op te hangen. Boven kan je dus wel douchen, maar daar liet de douche zijn kopje hangen.  Daarnaast hing het douchegordijn los, omdat er een plafondsteun miste.

De privacy rond de cottage is niet super. Allereerst zat er een publieke cottage naast (de beautycottage) waardoor je het voorterras niet vrij kan gebruiken, maar aan de achterzijde kijken grote cottages ook nog op je terras uit. De eettafel was verder niets mis mee, gewoon goed, enkel een lamp die nogal simpeltjes was opgehangen. De rieten zitbank en stoel zitten zeer onprettig. Ze zijn eigenlijk net te diep en het riet zit niet comfortabel. Een aantal kussens zouden wel zo prettig zijn.

Market Dome

“Het is een prachtige plaats om een drankje te drinken of gewoon wat doorheen te lopen.”

Gran Dorado was jarenlang geen hoogvlieger in het ontwikkelen van een parkcentrum. Ze zijn niet slecht, maar anders, en dus voelt niet iedereen zich er thuis. In het geval van Park Hochsauerland zijn waarschijnlijk tientallen bezoeken gebracht aan CP-parken, zo ernstig lijkt de Market Dome op die van de ‘echte’ CP-parken. Er is goed gespeeld met niveauverschillen en de mix van horeca en winkeltjes maken het geheel ook in de avond nog leuk om te bezoeken.

Omdat het zo’n beetje traditie is geworden de vakantie af te sluiten in de family grill hebben we ook op dit park daar maar weer eens gereserveerd. Vol goede moed, snel naar de balie en zeggen dat we er zijn! Ja, en toen ging het allemaal ineens heel snel, maar wel volledig mis. Een ietswat nonchalante serveerster stuurde van het kastje naar muur en leek ons naar binnen te verwijzen. Binnen aangekomen vielen de plaatsen maar wat tegen, buiten op het terras onder de koepel zag het er veel levendiger uit. Toch maar even vragen waar we precies plaats konden nemen.

De verdere avond zijn we uitsluitend geholpen door een zeer vriendelijke en wijze Duitse dame. Daarmee was de kous voor ons wel af en hebben we alsnog onze beste family grill maaltijd ooit genuttigd. Normaal test Ruben altijd de schnitzel, maar juist in schnitzel-land bij uitstek Duitsland stond deze als bij Lingo niet op de kaart. Een andere klassieker stond hier nog wel op de kaart namelijk de XXL burger. Over het eten waren we het allemaal eens, dat is beter dan in Nederland. Met het personeel hadden we wat pech, maar dat liep uiteindelijk allemaal nog wel los. Voor de vlugge trek zoek je op Hochsauerland Billy’s Burger op. De kwaliteit is zoals we die kennen, goed dus. Ook hier de vrij bekende hoge prijzen die de parksnackbar al jaren hanteert. Serviceniveau had een graadje sneller gemogen. De bezoekers kunnen niet allemaal zitten, en worden dan ook nog eens niet al te snel geholpen. Met wat verbetering kan het hier dus gewoon tiptop zijn.

Het Market Café is toch de centrale plek in de Market Dome voor een lekker drankje. Wanneer men na een lange zit eindelijk eens komt vragen wat je wil drinken. Het uitserveren gaat heel langzaam. Bediening aan de bar is niet veel sneller. Hoewel bowlen verder nog aan bod komt is het bizar dat je als klant zelf je drankjes moet gaan halen aan de bar boven. De bowling ligt in een soort kuil en niet iedereen kan met drankjes in de hand traplopen. Wil je gaan bowlen, haal de drankjes dan van tevoren aan de bar, of zorg ervoor dat je afdoende gedronken hebt.

Dit keer ook de Fashion Store bezocht en de nieuwe collectie hing binnen. Kleding van goede en bekende merken, een fraaie uitstraling en goede kwaliteit. Niets mis mee dus, bij Center Parcs leren ze elk jaar meer over het inkopen van kleding, zo lijkt het. De winkel zelf is wat ondermaats. Het is een kruisbestuiving tussen een Fashion Store, Aquatique en een JustMe. Een kijkje in de speelgoedwinkel Toys & Souvenirs is vaste prik op vakantie bij Center Parcs. Zoals al weggetipt werd, LEGO is in de winkel heel goedkoop. Verder een standaardassortiment. Een kaartje uitzoeken bij deze winkel is een dagtaak. Er staan wel 6 molens met kaarten waaruit gekozen kan worden.

Aqua Mundo

“Waar je moet uit moet kijken dat het water niet over jou heen valt… Geweldig!”

De Aqua Mundo van 4000 m2 kent een mooie natuurlijke uistraling. Veel natuursteen en planten maken dat je het ervaart als een “echte” Aqua Mundo. De overkapping is niet de koepel die we gewend zijn maar een wat Amerikaans aandoende op pilaren gebouwde zaal. Best mooi al met al en zeker een warm, geborgen gevoel. De attracties zijn dik in orde, al misten we nog een wildwaterbaan. Glijbanen in overvloed, dat kun je die Duitsers wel nageven. Twee jacuzzi’s, een stroomversnelling, met verschillende sprudelbanken. Het buitenbad is te bereiken via het water door twee tunneltjes.

Er staat natuurlijk ook toevallig nog een Water Playhouse waar je U tegen zegt. Een geweldige attractie voor groot en klein. 900 liter water is veel, heel veel. De rest van het Water Playhouse is ook de moeite waard, maar deze douche zul je nooit meer vergeten! Dit is de eerste Aqua Mundo waar je niet uit moet kijken om niet in het water te vallen, maar waar je moet uit moet kijken dat het water niet over jou heen valt… Geweldig!

Show/entertainment

Op elk park wordt voldoende aan entertainment gedaan. Op Park Hochsauerland ook, maar sommige dingen werden toch niet helemaal duidelijk.

Grote show(?)
Het is jammer dat er geen grote show op het park te zien is. We hebben het wellicht gemist, maar nergens een spoortje van een grote show te zien. Het ontbreken van een show was in ieder geval erg jammer, wellicht dat deze nog wel komt.

Kindertijd
Voor de kids is het entertainment meer dan op orde. Naast PéPéTéVé biedt het park tegenwoordig ook Wannabe aan. De medewerkers, kinderen en ouders zijn er allemaal ontzettend enthousiast over. Kinderen zijn de baas op Hochsauerland.

Bandjes
Duo’s zijn aan Center Parcs al jaren verbonden. De een is wat beter als de andere, en sinds we bekend zijn met de band van De Eemhof is het moeilijk dat nog te overtreffen. Dat gebeurde ook niet. Een vlak, niet erg enthousiast bandje mocht een avond het terras van het Market Cafe vermaken. Lukte niet echt, want de voetjes gingen niet van de vloer.

Bij de Pub speelde een artiest met een muziekgenre dat het meeste publiek niet aansprak. Toch speelde deze artiest zijn tijd vol, en dat kon niet alle gasten van het terras echt plezieren. Voor iedere artiest is een publiek, maar die week was het juiste publiek waarschijnlijk niet voorradig.

Sportfaciliteiten

“De bowlingbaan is wat hilarisch door de technische veroudering.”

Sport en spel is er genoeg op Park Hochsauerland, of je nu houdt van een rustige potje pool, knallend airhockey, een rondje midgetgolf, voetballen in de voetbal-arena. De bowlingbaan is wat hilarisch door de technische veroudering. Kegels die een dansje opvoeren doordat ze niet meer dan 10 centimeter op en neer kunnen bewegen. De score zul je zelf bij moeten houden, maar dat is op zich niet eens zo slecht. Al met al zag het er zeker goed uit, hoewel de bowling een puntje van aandacht zou mogen zijn, maar daar hebben meer ex-Gran Dorado’s last van zullen we maar zeggen. Tot slot van dit onderdeel de House of Games. Deze House of Games is afdoende, hoewel je het zonder een casino zult moeten stellen. De automaten zijn aardig, maar er is voor het gevoel minder keuze dan op bijvoorbeeld De Eemhof of Het Meerdal. De prijs is acceptabel en de ouderwetse Gran Dorado Park Hochsauerland speelmunten zijn een heus verzamelaars item!

Groen/ligging

Door de bomen het bos niet meer zien zal je niet snel gebeuren op Hochsauerland… Daar bovenop de berg staan weinig bomen, eigenlijk in tegenstelling tot wat je op deze hoogte en in deze omgeving zou verwachten. Het park ziet er leuk uit, aan de privacy wordt druk gewerkt en er zijn meters heggen aangeplant om in de toekomst lekker beschut te zitten. De ligging tegen de berg aan is prachtig en geeft een speels effect. Daarnaast biedt het vanaf enkele punten overzicht. Zo kun je zelfs eens kijken hoe de Market Dome in elkaar steekt.

De eindstand

“De ligging op de berg maakt het park bijzonder.”

Een week vliegt voorbij, zeker in de omgeving van Hochsauerland en als je richting huis rijdt, en je laat al die prachtige indrukken en het fraaie landschap achter besef je eigenlijk dat het nog net wat langer had mogen duren. Met uitzondering van het personeel bij Hardings was het vriendelijk, de accomodatie was echt ruim. Raden wij u aan om naar Hochsauerland te gaan, dat doen we. Het is een park met een leuke beleving en een prima sfeer. De ligging op de berg maakt het park bijzonder. Kijk verder vooral rond in de omgeving. Het is er werkelijk prachtig, en je mist echt wat als je het niet hebt gezien.

 • Bovenstaande publicatie is een verkorte versie van de oorspronkelijke review. Benieuwd naar de uitgebreide variant van deze megareview? Klik dan hier voor de volledige versie!
 • Meepraten over Park Hochsauerland kan in dit ervaringentopic.
 • Foto’s van het park vind je in dit fotoboek.
 • Foto’s van de cottages vind je in dit fotoboek.
 • Filmpjes van het park vind je in dit videotopic.

Review: Jbroeders en Ruben (forumbeheer)
Bewerking: Jeroen (forum- en redactieteamlid)
Beeldmateriaal: Garf (forumlid)

9 comments on “Park Hochsauerland

 1. het park ligt zeker niet verkeerd en de huisjes zijn goed
  de bank zit verschrikkelijk en je krijgt al snel last van je rug
  de spullen zijn oud en alles is ouderwets
  de cd recorder kan geen films weergeven althans niet het einde
  de mensen zijn echte duitsers
  het hele parkeerterein staat vol met nederlanders en het personeel wat achter de balie staat blijven duits praten en willen je niet verstaan
  kortom mijn weekend daar viel mij bitter tegen

 2. Je moet er zelf wel positief instaan, lijkt mij. De bank is inderdaad niet zo goed als thuis, met een vriendelijke lach kom je al ver (ook naar die Duitsers toe) en ach ja, een beetje ouderwets maar is niks mis mee toch? Wij kregen korting op ons verblijf via vouchercode.nl dus dat was mooi meegenomen. We hebben het echt prima naar ons zin gehad. Mooie locatie en vriendelijke mensen.

 3. Centerparcs Hochsauerland is het predikaat centerparcs eigenlijk niet waardig; en van de 4 sterren mogen er gerust 2 worden afgenomen. Afgelopen weekend hadden wij de beschikking over een 4-persoons cottage (547) waar normaal zo’n 400 euro voor betaald moet worden. Voor dit geld kun je veel beter een centerparcs original boeken. Van de 29 beloofde verschillen hebben wij niet veel gezien. Eerst de ligging (11), waar de echte centerparcs parken temidden van bos en water liggen is het aanzicht van dit park een kale bedoening, waar privacy (3) bovendien ontbreekt. Dat het vakantiepark meer weg heeft van een dierenpark (14) klopte wel; onze cottage zat onder de mieren, tot in de koelkast aan toe. Verschil nr 12: “uit eten in je eigen cottage” krijgt zo wel een nare bijsmaak. Uit eten in de market dome (4) is dan wel een optie, het personeel had echter geen zin onze bestelling op te nemen: jammer! Tot slot, trekpleister nr 15, de wildwaterbaan schittert door afwezigheid. Een gemiste kans!

 4. Ik vond het park over het algemeen wel leuk. Ze hebben leuke dingen te doen en je hebt er gewoon plezier. Ik vond de huizen vergeleken met Eemhof echt heel ruim en mooi. En het zwembad is echt super leuk maar in overweging met de Eemhof is ie minder leuk omdat er geen wild water baan bij zit. Verder was het ook vet cool omdat ze daar ’s avonds met z’n allen voetbal zaten te kijken. Het gaat ook om het plezier met vrienden en familie. Ik vind het gewoon een te gek park. Ik heb net een prachtig weekend gehad.

 5. Het pannekoekenhuisje van wat ons betreft op dit park wel geheel gesloten worden. Vanavond met kinderen daar gegeten. De kinderen zijn normaal dol op en pannekoek, maar hebben er deze keer bijna niet tot niets van gegeten. Wat ons niet zo verbaasde, ook onze pannekoeken waren niet goed. Maar half gebakken, de bovenkant nog nat en klef. Nee echt waardeloos. Daarnaast stond de pannekoek van de kinderen voor de volle prijs op de rekening en niet voor de kinderprijs, wat ook nog wat problemen opleverde. Al met al een zeer teleurstellende ervring.

 6. Van 5 augustus tot 9 augustus 2013 waren wij in het park hochsauerland. In een 8 persoonshuisje , nummer 332.
  Bij aankomst was het personeel erg vriendelijk, deden erg hun best om Nederlands te praten, uiteindelijk werd het een mix van NL, Duits en Engels. Maar er was goed uit te komen.
  Ons huisje lag precies na een enorme berg die we elke dag mochten gaan beklimmen, maar de omgeving was erg mooi!
  Dit was ons eerste keer in Duitsland, na alle parken in NL al aantal keren te hebben gehad. Maar vergeleken met NL was dit park erg schoon!! Alles werd goed bijgehouden incl. de huisjes. Die waren erg ruim en schoon.
  Wat jammer was aan dit park, is dat je er geen watersporten kan doen, zoals waterfietsen, kanoën. Dit park is vooral gericht op de wintersport.
  Kwa activiteiten/bezigheden vond ik dit park echt minder.
  Buiten het park kan je wel veel doen. Wij zijn naar Willingen gegaan en zijn toen de hoge berg op gegaan, met skiliften omhoog gebracht. Ook zijn we naar de rollerbaan geweest. Deze activiteiten waren erg leuk om te doen en zijn ook echt een aanrader!
  al bij al was het een erg leuke midweek! Je moet je bij centerparcs natuurlijk altijd vermaken 🙂

 7. Prima park , mooi ruim zwemparadijs , we zijn er de afgelopen jaren een paar keer geweest. ruime economie huisjes hebben ook een vaatwasser. altijd prima naar ons zin gehad. aanrader voor trips was fort fun pretpark jaarkaart , helaas zijn de extra’s zoals gratis 1 keer naar walibi en dolifinatium er niet meer bij anders zouden we zeker nog een keer terug gaan. Als je in Duitsland bent is het eten altijd makkelijk .

 8. Beste CP bezoekers,

  Wij gaan deze zomer naar hoch sauerland huisje 235.
  Klopt het echt dat daar een vaatwasser in zit?
  Helaas konden zij mij bij het call center niet verdere informatie verschaffen,.

 9. Prachtig park. Al verschillende keren geweest een keer met een meter sneeuw in november maar ook met zon in september. Alle jaargetijden mooi vinden wij. Mooie omgeving met zeker voor ieder wat te doen.
  Vriendelijke mensen zowel op park als in dorpen er om heen.
  Lekker eten in een van de omliggende dorpen dan krijg je nog echt iets voor je geld.
  Danielle wij hebben in huisje 218 gezeten en daar zat zeker afwasmachine in, maar is dit niet te zien bij details van cottage
  In ieder geval veel plezier maar dat zal wel lukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.