De geschiedenis van de Center Parcs-cottage

Hoewel we Center Parcs tegenwoordig puur als bungalowparkenketen kennen, draaide het in de eerste jaren hoofdzakelijk om campings. Bij Sporthuis Centrum werden immers tenten verkocht uit eigen fabriek en het uitbaten van een kampeerterrein was een logische vervolgstap. Kamperen doen we vandaag de dag nog, maar niet meer bij Center Parcs.

Al in een vroeg stadium kwam men er bij Sporthuis Centrum achter dat de klanten op zoek waren naar meer comfort dan de eenvoudige tenten. Het bedrijf begon kant-en-klare tenten aan te bieden, geen gerommel meer met de tent in de kofferbak. Deze tenten werden een groot succes, maar de vraag naar meer comfort bleef aanhouden.

Piet Derksen liet bungalettes bouwen, ze laten zich nog het best omschrijven als een zeer primitieve caravan. De bungalettes waren krap en in sobere materialen uitgevoerd. Bij kouder weer, bijvoorbeeld in de winter, was een bungalette niet warm te stoken. Op sommige momenten hingen de ijspegels aan het dak. De bungalette was in de zomer dus een succes, maar in de winter niet echt een kaskraker.

Om een goede bungalow te realiseren schakelde Sporthuis Centrum een architect in. Niet zomaar één, hij zou zijn stempel op menig Center Parcs-park drukken. Het gaat over de gevierde architect Jaap Bakema. Piet Derksen vroeg aan Bakema of hij een ruime bungalow wilde ontwerpen. Één die in een lintstructuur gebouwd kon worden en het gevoel van privacy geeft, ondanks de vele aanwezige bungalows. Verder moesten de bouwkosten beheersbaar zijn, waarop de bungalows een man (2,0 m) en een speciekuip (0,5 m) hoog werden. In de bungalow zelf bleef dan een plafondhoogte rond de 2,3 meter over.

Er zijn van dit type ontzettend veel bungalows gebouwd. De eerste series zijn vooral op De Lommerbergen, Het Vennenbos, Het Meerdal en De Huttenheugte gebouwd.

De naar de huidige maatstaven krappe bungalows waren in die tijd juwelen met ongekende luxe. Het bad en de kleurentelevisie waren de belangrijkste luxecomponenten.

De bungalows waren niet zelden trendsetters, ze waren mooi en ruim en vaak voorzien van de nieuwste inrichting. Zo haalde de zitkuil, oorspronkelijk bedacht om de bungalow ruimtelijker te laten lijken, menig woning in de jaren ’70. Ook de gebruikte kleuren waren altijd zeer geliefd. Van de fleurige stijl in de jaren ’60 tot de strakke zakelijke look van de huidige Eden-cottages. Center Parcs is daarbij wel steeds meer trendvolgend en steeds minder trendsettend geworden in de loop der jaren.

In de jaren ’80 en ’90 werden de toen inmiddels welbekende cottages ook toegepast op de nieuwe parken van die decennia. Het concept was immers populair en ook de inrichting had weinig aanpassing nodig. Vanaf de jaren ’90 werden de bungalows wel enigszins eenvoudig en sober aangekleed met witte meubelen, een bank met buizenframe, witte stoelen met donkergrijze of –rode zittingen en grijze schilderijen aan de muur. Voor die tijd een vrij moderne uitstraling, maar nu zouden we het vooral als ouderwets en oninteressant bestempelen. Eind jaren ’90 werd de term ‘bungalow’ vervangen door ‘cottage’ om net als de Market Dome en andere formules een Engelse naam te krijgen en het internationale karakter te benadrukken.

Rond de millenniumwisseling werden Style-cottages ingevoerd, ontworpen door Jan des Bouvries. Deze cottages waren moderner en nóg witter uitgevoerd. Aanvankelijk leken deze cottages goed verhuurd te worden, maar dat effect was na een paar jaar wel uitgewerkt. De cottages werden toen in de verhuur opgenomen als DeLuxe-cottages, tegenwoordig Premium geheten. Veel van de Style-cottages zijn inmiddels gerenoveerd en voorzien van een vernieuwde uitstraling, waardoor deze nauwelijks meer herkenbaar zijn als de ‘Jan des Bouvries-cottages’.

Het afgelopen decennium zagen we veel noviteiten uit de jaren ’60 en ‘70 steeds meer in onbruik raken. Denk bijvoorbeeld aan de doucheradio, het kleine woonkamerraampje ter grootte van een betonblok en het zitbad (vroeger nog in kleinere cottages te vinden). Experimenten van cottages met een verdieping zijn na Het Vennenbos niet meer gebouwd, totdat de bouw van Le Lac d’Ailette van start ging. Het nieuwe park Bostalsee zal ook bungalows met een verdieping kennen, net als de niet-originele parken van Center Parcs die voorheen onder de vlag van Gran Dorado vielen. Het idee van de Tuinhuis-cottage haalde wel de brochure, maar werd uiteindelijk nooit werkelijkheid.

De cottages van Center Parcs raakten in snel tempo verouderd in vergelijking met de concurrenten. De inrichting van eerdere decennia was vaak nog in bepaalde delen van de cottage terug te vinden en met kleine renovaties werd getracht dit met beperkte aanpassingen te verbeteren. Waar Landal GreenParks de bungalows van De Lommerbergen en Het Vennenbos totaal had geleegd en ze vervolgens van boven tot onder van een nieuwe inrichting voorzag, hield Center Parcs het bij vernieuwingen als een laagje laminaatzeil, nieuwe tegels in de keuken en een houten plafond tegen de oude snipperplaten. Badkamers en slaapkamers werden enkel verfraaid met kinderlijke decoratie-elementen. Le Lac d’Ailette was in 2007 het eerste nieuwe park sinds jaren. De nieuwbouwcottages op dit park, al dan niet met verdieping, werden voorzien van een Canadese uitstraling en zijn vooral kleurrijk te noemen.

Gebaseerd op de houten cottages van Center Parcs UK ging Center Parcs Europe in 2007 op De Kempervennen aan de slag met twee proefcottages: de spiksplinternieuwe Eden-cottages. De buitenzijden werden voorzien van een stuclaag en een houten laag om zo de beste uitstraling te kiezen. Het interieur werd voorzien van een zeer moderne uitstraling met veel kleuren, natuurelementen en vooral ook moderne meubels. Nadat dit pilotproject een tijdje werd aangezien en succesvol werd verklaard, werden op Het Heijderbos, De Kempervennen en Bispinger Heide grote reeksen Eden-cottages gebouwd.

Niet alleen de verfrissende inrichting was een pluspunt, ook de mogelijkheid tot schakeling door middel van een schuifwand was destijds vrij bijzonder. Dat laat ook duidelijk zien dat de samenstelling van de vakantiegasten in de loop der jaren is veranderd. Waar mensen vroeger alleen met het eigen gezin van twee, vier of zes personen op vakantie gingen, speelt Center Parcs nu in op cottages voor tien, twaalf of zelfs zestien personen.

In datzelfde jaar werd besloten om een tweetal originele, unieke cottagevormen te realiseren. Op De Kempervennen en Bispinger Heide werden complete woonboten op het meer geïnstalleerd. Elke woonboot is te betreden via de steiger en is voorzien van een maritieme uitstraling om het watergevoel te versterken.

Daarnaast werden op Bispinger Heide speciale boomhuizen gebouwd. De cottage bevindt zich daadwerkelijk tussen de bomen en is via een trapje te betreden. De cottage verlaten kan daarnaast ook via de glijbaan, die aan het terras is gekoppeld. De boomhuizen zijn voorzien van veel houtmaterialen om de bosrijke omgeving in de cottage door te trekken en ook decoratieve afbeeldingen in de cottage laten boomstammen of houtblokken zien.

2010 was het jaar waarin Les Trois Forêts werd opgeleverd. Met de cottages op dit park ging men na het experiment op Le Lac d’Ailette weer terug naar de basis van de originele cottages, maar dan in een modern jasje. De cottages werden erg ruim opgezet, gebouwd en ingericht volgens de Eden-normen en aan de buitenzijde voorzien van grote, transparante terrasdeuren en veel houtgebruik. Dit werd een succes en dan ook met recht het uitgangspunt voor de volgende nieuwe parken genoemd.

Niet lang na de opening van het nieuwste park begon Center Parcs Europe met het vernieuwen van enkele typen cottages op de bestaande parken als Het Meerdal en De Vossemeren. De vertrouwde cottages, maar met een gepast modern Eden-interieur met luxere materialen, natuurelementen en extra kleurgebruik. Vanwege de snelgroeiende hoeveelheid Eden-cottages, mede doordat op Le Lac d’Ailette en Les Trois Forêts uitsluitend Eden-cottages werden gebouwd, werd besloten om voortaan onderscheid te maken tussen de bestaande en nieuwe cottages. De nieuwe cottages worden dus Eden-cottages genoemd, de bestaande cottages heten nu ‘Original-cottages’.

De vernieuwde cottages van 2010 leverden veel tevredenheid op, waarna een groots renovatieprogramma voor de cottages op bestaande parken werd aangekondigd. In snel tempo werden tot nu toe al verschillende cottagetypes op onder andere Het Heijderbos, De Huttenheugte, Het Meerdal en Bispinger Heide vernieuwd. Pilotpark in dit project is De Eemhof, waar afgelopen juli het totale vernieuwingsprogramma werd afgerond. Nagenoeg alle cottages van het park werden voorzien van de nieuwe inrichting volgens een vast concept per Comfort-, Premium- en VIP-niveau. Nieuwe meubelen in natuurkleuren en een grote fotowand versterken het natuurgevoel en laten de cottage een eenheid met het buitenleven vormen, wat ook weer een subtiele toepassing van ‘Let’s get closer’ is geworden.

In oktober 2011 werden de allernieuwste cottages, of beter gezegd: suites, opgeleverd. Op De Eemhof werd het appartementencomplex ‘Marina – De Eemhof’ geopend. Luxe suites bieden hierbij uitzicht over de jachthaven en het complex beschikt zelfs over een eigen restaurant.

Zo is het belangrijkste onderdeel van het Center Parcs-concept, de cottage als accommodatievorm, in enkele decennia zeer sterk gegroeid en voortdurend aangepast aan de nieuwste trends, maar ook kwaliteitseisen en luxewensen van gasten. We hebben het niet alleen van tent en bungalette naar bungalow en cottage zien veranderen, maar ook zien groeien in aspecten als grootte, interieur en aanwezige luxe. Waar mensen pakweg 50 jaar geleden nog dolenthousiast waren over een vakantiehuisje met kleurentelevisie en centrale verwarming, verwacht men tegenwoordig al snel een sauna, rainshower, sunshower, LCD-breedbeeldscherm of spelcomputer in de cottage en zelfs een jacuzzi in de tuin wordt steeds vanzelfsprekender. Ook nieuwe concepten als de PlayStation-cottage en de nieuwste Kindercottage met speeltoestel vanuit de slaapkamer deden hun intrede.

We blikken nog één keer terug op de lange geschiedenis van de cottage, nu met enkele beeldoverzichten. Ontdek zelf de spectaculaire verschillen tussen vroeger en nu:

Het buitenaanzicht van de cottage:

De woonkamer van de cottage:

De badkamer van de cottage:

De slaapkamer van de cottage:

Niet alleen de cottage is sterk veranderd. Ook andere principes rondom de cottages werden gemoderniseerd. Het bekende boodschappenwagentje werd vernieuwd naar de huisstijl met groen/blauw Center Parcs-logo, de oude cottagesleutels kregen een nummerhanger in de vorm van een Center Parcs-blaadje of werden, zoals een aantal op De Vossemeren, vervangen door elektronische pasjes. Tot slot is men ook afgeweken van het principe om altijd bij cottage 101 te beginnen, tegenwoordig is op enkele parken zone 0 te vinden. Daarmee werden ook de zone-borden en bewegwijzering in de loop der jaren vervangen door een gemakkelijker aan te passen systeem.

Één ding staat vast: Center Parcs zal ook de volgende jaren nog volop bezig zijn met het vernieuwen van de cottages en het aanpassen naar de wensen van de toekomst. Voor de nieuwere Franse parken staat vanwege het succes al uitbreiding van het aantal cottages gepland, waardoor de capaciteit van deze parken alleen maar toeneemt. Het renovatieprogramma zal ook de komende periode nog voortgezet worden om op vele parken in Nederland, België en Duitsland de bestaande cottages om te toveren tot frisse, nieuwe cottages die nog beter tot hun recht komen in de natuurrijke omgeving. Wie weet zijn de rainshower en het LCD-scherm dan al weer ouderwets en kunnen we weer nieuwe, verrassende concepten verwachten in die ooit zo eenvoudig opgezette bungalow…

Tekst: Jbroeders en Jeroen
Beeldmateriaal: Joost, Jarne, Belinda, Rvwezel, CP-zot, Garf, Veerletje, Martin1976 en Disneytom (allen forumlid), Center Parcs Europe, Center Parcs UK en ANP Algemeen Nederlands Persbureau

7 comments on “De geschiedenis van de Center Parcs-cottage

 1. Ik vind de oude Sporthuis Centrum bungalows leuker dan de Eden Cottages, jammer dat Piet Derksen Center Parcs heb verkocht, dan had iemand van zijn familie het kunnen overnemen als hij te oud werd, Center Parcs was pas bijzonder onder Piet Derksen, niet onder S&N en P&V.

 2. Ja inderdaad het ging fout toen piet derksen center parcs verkocht aan s&n, s&n heeft de berkenhorst, het vennenbos, tropicana, de lommerbergen en de ptt cottages op de kempervennen buiten gebruik gehaald.

 3. Zeer tevreden over het nieuwe Eden concept!!!
  Zou er graag eentje als “thuis” willen, om er zelf in te wonen…

 4. Ik herken mij perfect in uw reportage – wij verblijven sinds meer dan 30 jaar met de kerst op één van de parken en maken dus alle vernieuwingen mee. Het blijft ons aangrijpen, voor ons is de rust en stilte merkwaardig ondanks de vele bezoekers.
  Natuurlijk zijn er minpunten – het veel te drukke zwemparadijs en voornamelijk de kleedkamers en de veel te kleine kastjes, het moeilijk maken met een betalende jeton ?
  verplicht toegang Sauna via zwembad is eerder een pesterij dan een regel?
  soms heb ik het gevoel dan alleen kassa, kassa telt en niet meer de gastvrijheid – alles is te betalen en niet in het minst belachelijk hoge bedragen! allee … 1 euro voor luttele 5 minuten op het springkasteel, moet het maar durven! Wat doet de gewone man daarmee ?
  Wat zou ik als vaste klant maar graag eens meer inspraak hebben … hopelijk doen jullie het via uw site

  Palmer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.