Le Lac d’Ailette

Door de eigen identiteit anders dan de andere parken…

Le Lac d’Ailette zou een eigen identiteit krijgen, met een totaal andere gedachtegang dan de bestaande parken van Center Parcs. Hoe zou het aanslaan, die eerste Center Parcs van de toekomst in samenwerking met Pierre et Vacances?

 Entree

“Een behoorlijk plein, omgeven door verschillende huisjes in Canadese stijl.”

We rijden een behoorlijk beboste oprijlaan op. Het bord met de bekende houten vogel en het opschrift Le Lac d’Ailette verwelkomt ons. De oprijlaan geeft een blik op een aantal van de cottages. De check-in geeft meteen een beeld van het park, hij lijkt ook een beetje op de vuurtoren voor de Jardin d’Hiver, de vervanger van de Market Dome. Als eenmaal de slagbomen geopend zijn, kunnen we het park op en onze auto plaatsen op de grootse parking op een steile helling van ongeveer 15 graden.

Schuin tegenover het Cycle Center is de noordelijke ingang van het zogeheten Centre. Een behoorlijk plein, omgeven door verschillende huisjes in Canadese stijl. We komen aan in een groots opgezette hal, waar ondermeer de receptie te vinden is. Na het krijgen van de pasjes voor de cottage, in plaats van de bekende sleutels, vervolgen we onze weg door de rest van het park.

 Park algemeen

“Dat zorgde voor een totaal ander concept dan dat we gewend waren van Center Parcs.”

Het concept wat de eerdere Center Parcs-parken kregen, werd over de boeg gegooid en dat zorgde voor een totaal ander concept dan dat we gewend waren van Center Parcs. Alles moest anders met dit paradepaardje van Center Parcs. De “bunkercottages” moesten plaatsmaken voor verschillende plattelandscottages, elk uitgevoerd in de kenmerkende Canadese stijl. Elke cottage moest haar eigen identiteit krijgen en onderscheid maken met zijn of haar buurcottage. Andere materialen en kleuren moesten dit beeld verwezenlijken.

Cottage

“De cottages hebben allemaal hun eigen identiteit en dat maakt het park ook zo leuk.”

Het was voor Center Parcs een uitdaging om van het gebruikelijke concept af te stappen en een totaal ander ontwerp te kiezen. Nadat de locatie voor het park was bepaald, wist men ook zeer snel wat de nieuwe stijl van de cottages moest worden: Canadese plattelandscottages. De cottages hebben allemaal hun eigen identiteit en dat maakt het park ook zo leuk. De Premium Style- en VIP Style-cottages, die aan het meer zijn gelegen, kennen bijna allemaal een terras met veranda boven het water. Het park telt maar liefst 840 cottages uitgevoerd in 27 verschillende kleurschakelingen.

Onze cottage, de 6-persoons Comfort Style-cottage 211, deed denken aan een plattelandshuisje en daarvan waren enkele leuke details in de cottage terug te zien. We komen binnen in een ruime hal voor Center Parcs-begrippen. De rechtse deur biedt toegang tot één van de twee badkamers. De ruimte was niet al te groot, maar biedt plaats aan een wastafel en een ruime douche. De living is best ruim en kent prachtig gestucte muren. Een zachte bank uitgevoerd met rode kussens en twee andere ronde stoelen geven al meteen een warme sfeer aan het zitgedeelte. Het eetgedeelte van de kamer was wat aan de kleine kant, maar bood voldoende zitplaatsen. Doordat de keuken bij de kamer is gevoegd, geeft dit een ruimtelijk effect. Deze was in een hoekvorm te vinden en bood voldoende kastjes. Ook beschikte de keuken over een vaatwasser, die samen met enkele vaatwasblokjes geleverd was. De keuken was compleet, maar in het geheel wat aan de kleine kant. Achter de deuren bevond zich een ruim terras en de goed afgewerkte veranda bood plaats aan een grote tafel met zes stoelen.

Een houten trap leidt ons naar de eerste etage. Ook op de overloop was weer een ruime opbergkast te vinden. Een best ruime kamer lag er achter de eerste deur verscholen. De master bedroom bevond zich naast deze kamer en bood een tweepersoonsbed. Deze ruimte was erg groots en er was voldoende plek voor een kinderbedje. De verlichting in de slaapkamers was erg modern en leek op verschillende bladsoorten. De laatste slaapkamer bood toegang voor twee personen met losse bedden. De slaapkamers waren best ruim te noemen en kende door de warme kleuren in de kamers een gezellige sfeer. De badkamer lag net langs de trap, was best ruim en kende een bad met douchemogelijkheid, een wastafel en een inbouwtoilet.

Market Dome

“Het “Centre” van Le Lac d’Ailette kent vele werelden…”

Als we aan de zuidkant de Jardin d’Hiver betreden, komen we aan op een ruim en groots opgezet plein. Vlakbij de entree van het Centre is een prachtig uitgevoerde vuurtoren te vinden. Net achter de vuurtoren zijn verschillende aanlegsteigers te vinden waar men onder andere kano’s, waterfietsen en motorboten kan huren. De tijd is aangebroken om Le Jardin d’Hiver van binnen te bekijken. We komen langs een aantal restaurants, gehuisvest achter verschillende goed afgewerkte houten en kleurrijke gevels. We vinden het moderne en strakke Pannenkoekenhuisje.

We lopen verder naar de entree van het chique grillrestaurant. Deze leidt ons naar een breder deel waar verschillende rieten stoelen aan houten tafels staan. Rechts is een barretje te vinden. Op verschillende veranda’s staan vele stoelen uitgestald. Verder vinden we de Snacks & Salads van Le Lac d’Ailette, al is deze wel verruild voor een totaal andere stijl, beleving en naam: Mr. Crock. Geen simpel uitgevoerde snackbar zonder sfeer, maar een geheel van hout en paarse tinten. Achterin de zaak is een ruimte helemaal voor kinderen ingericht.

Achter een bruinachtige gevel met twee logo’s vinden we niet alleen Le Marché, maar ook de Boulangerie. In een glazen vitrine liggen verschillende broodjes en lekkernijen. Achter de balie vinden we verschillende schappen met onder andere de Franse stokbroden. Le Marché is erg ruim van opzet, wel is de supermarkt wat aan de dure kant vergeleken met de Food Stores in de andere parken. In de supermarkt zijn drie kassa’s te vinden met daarachter vrolijk personeel. Een aanrader is om wat etenswaar van thuis mee te nemen.

Net langs Le Marché is er een grens tussen Le Centre en Le Jardin d’Hiver. Als we eenmaal de tropische poort onderdoor zijn gelopen, komen we links en rechts twee houten gevels tegen met verschillende uithangborden. We houden links aan en bezoeken Escapade Sportswear, een redelijk ruim en eigentijds opgezette zaak met grote collectie aan kleding. Net tegenover de Escapade vind je Le Petit Bazar, de Toys & Souvenirs. Een grote zaak vol met souvenirs. De ruimte is volledig uitgevoerd in hout. In het eerste gedeelte van de zaak was een collectie aan accessoires voor binnenshuis te vinden. De échte Center Parcs-collectie is hier een stuk groter dan in de overige parken.

We vervolgen onze tocht, we nemen de trap naar een etage lager. Een houten pergola met een rood doek met de Franse vorm van het Market Restaurant, Marché du Monde, leidt ons naar het uitgebreide buffet. Een ruim terras met verschillende hoogtes en het buffet doet modern en uitgebreid aan. Aan de Italiaanse fijnproevers is ook gedacht met Il Giardino, oftewel Pizza & Pasta. Het Italiaanse restaurant beschikt over een ruim en sfeervol binnen- en buitenterras. Verschillende schappen vol tomaten en andere specerijen zorgen voor die extra Italiaanse sfeer. Tijd voor koffie of thee met een tussendoortje in Le Colibri Café. Verschillende bakken en groenborders vol tropische planten scheiden het ene restaurant van delen van het Colibri Café. Het menu van Colibri biedt een ruime keuze, is erg verrassend en ook erg gevarieerd.

Kortom: het Centre van Le Lac d’Ailette kent vele werelden; een moderne en best tropische Jardin d’Hiver met terrassen en restaurants, een gezellig buitenplein met grootse terrassen en vuurtoren en de BALUBA in kermisstijl.

Aqua Mundo

“Een houten vlonder biedt een blik over de Aqua Mundo. Nu valt pas op hoe groot het wel niet is.”

De vele Aqua Mundo’s van Center Parcs kennen naast het tropisch tintje ook nog een eigen thema. De Mundo van Le Lac d’Ailette laat het tropische sfeertje even los en kent meer een bosrijk gebied als hoofdthema. Als we de Aqua Mundo betreden, komen we een houten boog onderdoor, die voorzien is van het moderne Aqua Mundo-logo. Na een doorgang gehakt uit een rots, komen we de Mundo binnen. Geen koepel zoals de vele Center Parcs-parken kennen, maar een golf geheel uit glas. Ik moet zeggen dat ik dit voor de bad totaal geen gemis vind.

Rechts van ons zien we door een opening in de struiken het Water Playhouse, deze kent ook de meeste glijbanen. De weg splitst zich in twee en we hebben de keuze naar links voor het Water Playhouse, golfslagbad en het Kinder-doe-bad of naar rechts voor de wereld van de glijbanen. Het aanzicht van het Water Playhouse is prachtig te noemen. De bel luidt en de menigte die aanwezig was, sprint naar beneden om een plekje te bemachtigen. De met 900 liter water gevulde ton komt in beweging. Het water stort zich vervolgens over de menigte, een geweldig gezicht! Voor Kinderen is er ook nog het Kinder-Doe bad dat geheel in stijl is uitgevoerd. De namaakbomen geven het bad wat afscheiding van de rest, ook doordat hij lager gelegen is. Drie ronde baden, daar beschikt het Kinder-doe-bad over. Een zandbak behoort ook tot de mogelijkheden. Verschillende zaken als vissen en een schildpad geven het bad de laatste touch. En natuurlijk zijn er ook glijbanen voor ze, het zijn er twee, beide als boom uitgevoerd.

Als we via een paar afstapjes zijn aangekomen bij het golfslagbad, zijn de golven al bezig. Het bad is ruim van opzet en geeft een mooi beeld van het thema van de gehele Mundo. Een grote rots bij de waterval biedt ook mogelijkheid tot het bewandelen van de hoge loopbrug boven het bad. De golven zijn erg hoog, zeker vergeleken met de andere Center Parcs-golfslagbaden.

We vervolgen onze tocht en gaan via de waterval de stroomversnelling in, een sterke stroming voert ons door verschillende grotten, hij neemt je mee naar buiten en ook weer mee naar binnen. De toren kent drie glijbanen. De glijbanen gaan echt goed snel, ze zijn erg mooi weggewerkt in het groen en kennen vele leuke rotsdetails. Via een trap komen we boven op de loopbrug uit. Een houten vlonder biedt een blik over de Aqua Mundo. Nu valt pas op hoe groot het wel niet is. Groene oases kent het bad ook en dat valt goed te zien vanaf boven. Een grote grot ligt in het vizier. Deze biedt onderdak aan de Wildwaterbaan en een zwarte glijbaan met verschillende erg leuke lichteffecten.

We betreden de Wildwaterbaan. Als we eenmaal buiten zijn, zien we dat de Wildwaterbaan de gebruikelijke beige kleur heeft gekregen en dat de beplanting er goed tot zijn recht komt. Een tweede afdaling ligt in het verschiet. In een klein badje kan men de keuze maken tussen het afmaken van de baan en een glijbaan. De glijbaan gaat via bochten in het donker naar het opvangbad. Maar we vervolgen onze tocht door de wildwaterbaan. De laatste grote afdaling staat voor ons. Behoorlijk snel kronkelen we door verschillende bochten om weer binnen uit te komen. De wildwaterbaan is niet echt wild en valt eigenlijk onder de reguliere wildwaterbanen, zoals op De Vossemeren en De Eemhof.

De Aqua Mundo van Le Lac d’Ailette heeft een totaal andere opzet dan die van de overige parken en toch moet ik zeggen dat ik dit één van de mooiste Aqua Mundo’s van Center Parcs vind!

Show/entertainment

Achterin het bowlingcomplex was een podium te vinden dat vooral gereserveerd werd voor karaoke en muziek, de show Down Town werd op het podium in Le Jardin d’Hiver opgevoerd.

Sportfaciliteiten/activiteiten

“De sporthal is groot van opzet en kent vele sportmogelijkheden…”

Net achter de bar van Colibri Café vinden we een trap die ons leidt naar de groots opgezette BALUBA, die geheel in kermisstijl is uitgevoerd. Als we eenmaal de met glazen bedekte deuren zijn gepasseerd, komen we in een soort van lounge-achtige hal. Tussen de verschillende banken, tafels en stoelen staan enkele pooltafels. De bowlingbanen kregen dezelfde moderne loungestijl mee als de rest van de hal.

De sporthal is groot van opzet en kent vele sportmogelijkheden, waaronder tennis, badminton, voetbal en tafeltennis. Vooral tafeltennis was erg populair onder de Franse bevolking en ook onder de vele Japanners, die op het park aanwezig waren. Ook het Cycle Centre is geheel in stijl uitgevoerd. Achter een poortje komt een wereld van fietsen en andere vervoersmiddelen je tegemoet. Het park is ook best groot en een fiets kan handig zijn. Golfkarretjes behoren ook tot de mogelijkheden.

Groen/ligging

“Het meer is echt één van de trekkers van het park.”

Parken van Center Parcs beschikken altijd wel over een meer. Ook Le Lac d’Ailette kent deze mogelijkheid en beschikt over een prachtig uitgestrekt zandstrand met ligbedden. De zogeheten Beach Area beschikt ook over een eigen horeca met terras. Het meer is echt één van de trekkers van het park. Een Skate Area van gemiddelde grootte lokt vele skaters om hun trucjes te vertonen. Het strand werd goed in de gaten gehouden, evenals het zwemgedeelte van het meer. De verharde paden op het park zijn prima begaanbaar voor rolstoelen en er is ook erg veel rekening mee gehouden met personen die mindervalide zijn, denkend aan rolstoelliften.

De eindstand

“Het park kent een totaal andere opzet dan de overige parken. Dat maakt het dan ook erg bijzonder.”

De laatste dag is inmiddels aangebroken, het verblijf zit erop. Het park kent een totaal andere opzet dan de overige parken. Dat maakt het dan ook erg bijzonder, samen met de eigen identiteit, cottagevormen en stijl zorgt het voor een totaal andere beleving. Ik moet zeggen dat ik me verwonderd heb over de Jardin. De vele plantenbakken, het gebruik van vele houtmaterialen en het plein met de vuurtoren maken het plaatje compleet. Ook de kermisachtige BALUBA is een aanrader.

De bosrijke Aqua Mundo heeft een prachtige uitstraling. De vele glijbanen, het Water Playhouse en het goed uitgewerkte thema werken er goed aan mee. De cottages lagen prachtig in het heuvelachtige landschap met de aanwezigheid van het meer. De vele kleuren en de leuke details zorgen voor de juiste sfeer. De inrichting van de cottages was mooi en verzorgd en bovendien erg compleet.

  • Bovenstaande publicatie is een verkorte versie van de oorspronkelijke review. Benieuwd naar de uitgebreide variant van deze megareview? Klik dan hier voor de volledige versie!
  • Meepraten over Le Lac d’Ailette kan in dit ervaringentopic.
  • Foto’s van het park vind je in dit fotoboek.
  • Foto’s van cottages op het park vind je in dit fotoalbum.
  • Filmpjes van het park vind je in dit videotopic.

Review: Martijn (forumlid)
Bewerking: Jeroen (forum- en redactieteamlid)
Beeldmateriaal: Belinda, Jarne en Veerletje (allen forumlid)

2 comments on “Le Lac d’Ailette

  1. Ter aanvulling…

    Lac d’Ailette is inderdaad het eerste park van Center Parcs en Pierre et Vacances.Toch was dit park oorspronkelijk bedoeld voor Pierre et Vacances. Qua concept is het actualisering van Belle Dune. Daarom de gelijkenissen in bouwstijl cottages en ook de verschillen in aanpak Market Dome in vergelijking met de andere Center Parcs-parken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.