Center Parcs: A State of History

Center Parcs bestaat al meer dan 40 jaar. Het kan dus niet anders dan dat daar sporen van terug te vinden zijn op een van de parken. En dat is ook het geval, zelfs op meerdere parken.

Piet Derksen, de oprichter van Center Parcs, was een zeer katholiek man. Dit liet hij ook doorschijnen in zijn parken. De gasten zouden hun wekelijks  kerkbezoek niet moeten missen als zij verbleven in Center Parcs (of hoe het misschien toen nog noemde, Sporthuis Centrum). Op elk park dat Piet Derksen liet bouwen was er wel een kerkje te vinden. De meeste parken hebben nu nog steeds hun kerkje, al wordt het vaak niet meer gebruikt als kerk. Op de Eemhof wordt het kerkje gebruikt voor de ‘Super Opkikkerdagen’ die Center Parcs organiseert in samenwerking met de stichting ‘Opkikker’. Op andere parken wordt het gebruikt als vergaderruimte of kantoorruimte.

Maar ook als het kerkje niet open was konden gasten ‘gaan bezinnen’ in een van de vele kapelletjes die over de parken verspreid waren. Al zijn deze, net zoals de kerkjes, op de meeste parken niet meer toegankelijk, kan je er nog steeds eentje bezoeken op Het Meerdal.

Verder vindt je op De Huttenheugte nog een groot houten kruisbeeld. Deze is te vinden naast cottage 785. Op Het Meerdal is het kruis afgebroken, maar de sokkel waar het kruis ooit op stond is noch steeds zichtbaar.

Veel mensen die vroeger Center Parcs bezochten kunnen zich ongetwijfeld de’ bolletjeslantarenpaal’ herinneren. Een simpele houten paal met daarop een bolletjeslamp bevestigd, meer moest dat niet zijn. En op veel parken vindt je er hier en daar nog wel een terug…
Meepraten over deze unieke lantarenpalen? Dat kan hier!

Voor De Kempervennen zijn deuren opende was er al een recreatiegebied, en daar zijn nog overblijfselen van: de PTT-huisjes. Deze bungalows die oorspronkelijk in handen waren van de PTT en achterin zone acht te vinden zijn worden nu gebruikt als opslag en onderdak voor werknemers.
Meer info over de PTT-bungalows vindt je hier.

Nog meer nostalgie bij de oude wegwijzers op verschillende parken. Sommige zelfs nog met ‘oude’ termen zoals ‘aankomstgebouw’ en ‘Park plaza’. Deze zijn onder andere nog te vinden in Het Meerdal, De Huttenheugte of De Erperheide.

Meer nostalgie en historie vind je in dit topic, waar je ook kan meepraten over al deze plekjes.

Tekst: Jarne (forum- en redactieteamlid) i.s.m. Center Parcs Forum
Beeldmateriaal: Joost (forumlid), Bayanca (forumlid) en Jarne (forumlid)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.