De PTT-bungalow: 35 jaar historie in Westerhoven

Wie op De Kempervennen al eens een grote parkwandeling heeft gemaakt, heeft ze waarschijnlijk wel ontdekt: verstopt in het bos staan verouderde bungalows met een afwijkende extra verdieping. Totaal niet in overeenstemming met alle andere cottages die verhuurd worden en zeker niet in de meest moderne accommodatievorm. Maar wat zijn deze merkwaardige bouwwerken dan wel?

De geschiedenis van deze zogeheten PTT-bungalows gaat terug naar het jaar 1974. Het Britse oliebedrijf Burmah had toen enkele recreatieparken in bezit en het toenmalige Eurostrand in Westerhoven is daarvan een voorbeeld. In dat jaar werden deze bungalows gebouwd, allen opgetrokken uit betonblokken en veel hout. De bouw hiervan werd gefinancierd door verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd, waardoor de naam ‘D-bungalows’ ontstond. De bungalows werden overigens wel door Burmah zelf verhuurd. In het beperkte aantal bungalows dat werd gebouwd, was waarschijnlijk wel een verdeling van toepassing. De kleuren van het schilderwerk aan de voorzijde van de bungalows wisselden elkaar namelijk af in rood, geel en wit.

In 1976 werd het Eurostrand door deze Engelse eigenaar verkocht aan het Nederlandse Sporthuis Centrum, zoals Center Parcs toen nog heette. Vanaf dat jaar werd het terrein flink verbouwd en voorzien van nieuwe bungalows en in 1983 werd De Kempervennen als nieuw park van Sporthuis Centrum geopend. Hoewel De Kempervennen de kenmerkende Bakema-bungalows kreeg, bleven de PTT-bungalows ook behouden en werden deze gewoon ingezet voor verhuur aan de consument. Deze huisjes bevonden zich in de huidige zones 7 en 8. De bungalows waren voor die tijd zeer modern en met veel luxe uitgerust. Ook had het veel donker materiaal en veel oranje en bruine kleuren, net zoals het interieur destijds van de nieuwe bungalows. Waarschijnlijk heeft dit alles ertoe geleid, dat de bungalows nog in de verhuur bleven, maar uiteindelijk verouderden de bungalows en begonnen zij langzamerhand hun populariteit te verliezen.

In 1992 viel het doek voor deze bungalows vanuit de Sporthuis Centrum-verhuur, wat inmiddels veranderd was in Center Parcs. In dit tijd stootte Center Parcs het actieve beheer van meerdere parken en onderdelen af en ook deze bungalows moesten eraan geloven. In de negentiger jaren nam het toenmalige PTT, bekend van de postverwerking en telefonie, de verhuur nog even over. De bungalows bleven wel op het terrein van Center Parcs staan. Met deze overname kregen de bungalows al snel de bijnaam ‘PTT-bungalows’, zoals ze tot op de dag van vandaag nog genoemd worden.

Na enkele jaren werd er definitief een einde gemaakt aan de verhuur van deze, dan al ruim 20 jaar in verhuur zijnde, bungalows. Daarmee kwam ook de volledige zone 7 te vervallen voor De Kempervennen. Vanaf dan werden, en worden de gebouwtjes nog steeds, ingezet voor het huisvesten van personeelsleden, met name personeel dat een stage op het park uitvoert. Ook voor het opslaan van archiefmateriaal waren zij zeer handig. Jaar na jaar werd het onderhoud aan het gebied met deze accommodatie minder goed bijgehouden, ondanks dat sommige van de huisjes nog steeds onderdak aan medewerkers bieden.

Een grote verandering vond plaats in 2008, toen Center Parcs de nieuwe Eden-cottages bedacht en deze onder andere op De Kempervennen liet bouwen. De PTT-huisjes in de voormalige zone 7 stonden al langere tijd leeg, maar moesten nu toch het veld ruimen om plaats te maken voor de nieuwe generatie cottages. Zone 7 werd daarmee opnieuw tot leven gebracht. Ook in zone 8 verdwenen blokken met de oude huisjes. Enkele straatjes bleven behouden voor het personeel en Center Parcs beloofde destijds om deze op te knappen, maar tot op heden is daarvan nog niet veel te zien.

Nu, in 2010, beginnen de bungalows steeds meer vervallen te raken. Het gebied met de PTT-huisjes wordt door forumleden dan ook bestempeld als een soort van spookdorp. Wie in het hedendaagse Kempervennen door dit gedeelte van zone 8 loopt, zal waarschijnlijk diezelfde beleving ondergaan, want na ruim 35 jaar historie en verschillende wisselingen van eigenaar staan de zwaar verouderde en verslechterde bungalows nog steeds in Westerhoven, verscholen achter bos en onkruid. Een verlaten gebied waar de geschiedenis heeft stilgestaan, maar ook een gebied dat de komende jaren ongetwijfeld nog enkele veranderingen te wachten staat.

Tekst: Jeroen (forum- en redactieteamlid) i.s.m. Center Parcs Forum
Fotomateriaal: Bayanca en Joost (beide forumlid) en Google
Filmmateriaal: Nemepro (forumlid)

Ook altijd al het gebied met PTT-bungalows willen beleven? Bekijk dan hieronder de speciale video’s!

16 comments on “De PTT-bungalow: 35 jaar historie in Westerhoven

 1. Het betonnen paaltje met PTT is geen aanduiding dat dit PTT bungalows zijn. Het heeft te maken met telefoonkabels die tijdens de bouw door de PTT in de grond zijn gelegd.

 2. De bungalows waren tot voor kort nog beschikbaar voor personeel die wilden overnachten als ze een cursus hadden op de Kempervennen.

  Ze waren niet meer zo luxe als vroeger…. ;)

 3. Dit lijken dezelfde bungalowtjes te zijn die nog steeds op het Vennebos gebruikt worden. Ik heb er in november nog 1 gehuurd en het was eigenlijk beste een leuke afwisseling

 4. Huisjes staan er nog steeds, vooral als opslag, personeelsleden zijn er allemaal al uit. Een tijd geleden zijn er weer een aantal weggehaald ivm de bouw van een nieuw businesscenter.

  Personeelsleden die cursussen hebben op de Kempervennen krijgen nu gewoon een normale bungalow

 5. De PTT-Bungalows verdwijnen langzaam, ik denk dat over 1 jaar er geen een PTT-Bungalow meer is op De Kempervennen…

  Ik denk dat over 20 jaar ofzo de Bakema Bungalows ook op punt staan om te verdwijnen…

 6. Ja hoe zit het nou met de PTT-Bungalows?
  Het ging fout toen Piet Derksen CP verkocht aan S&N (die haalde de PTT-Bungalows uit verhuur!)
  Zonde wat er is gebeurd met Center Parcs…

 7. De PTT huisjes staan er nog steeds en worden verhuurd aan de stagiaires die betalen een bepaald bedrag per maand om de 35 jaar historie op te mogen snuiven. Ze staan er nog bijna allemaal en inderdaad naast het business center.

 8. Zou leuk zijn als ze 1 of 2 huisjes bewaren, blijft stukje historie, opknappen en museumpje van maken, en zou er graag aan meehelpen! Hopen dat cp het leest en er iets mee doet XD

 9. Hallo,
  Staan deze “ptt-huisjes” er nog? Wij gaan er volgende week naar toe, en ik wil het graag eens onderzoeken.

 10. Ik zou best wel zo’n huisje willen kopen en opknappen. Misschien voor mezelf :)
  Ze zijn inderdaad erg leuk en mijn vriend en ik hebben ze in April 2016 nog gezien!

 11. Nu, in juni 2018 staan ze er nog steeds! We zijn er dit weekend enkele malen doorgelopen. In sommige cottages was het licht binnen aan, stonden er glazen met flessen cola /water op tafel, bierkranen buiten bij de schuifdeur, stonden er schoenen naast de deur, fietsen bij de voordeur en bloemen bij het raam. Dus blijkbaar wonen er in enkele cottages toch stagaires/mensen. Ook veel cottages zijn vervallen, en sommige cottages zijn gebruikt als archief/opbergplaats.

 12. Ze staan er nog steeds eind september 2018. Meerdere met licht aan en de gordijnen dicht…

  Nu nog het geheim van huisjes 135 136 ontrafelen die wel op de kaart in de app staan, maar niet in het verhuursysteem van CP. Op de nieuwe papieren kaart zijn ze inmiddels verdwenen. Net erlangs gelopen en ze waren toch bezet. Wie weet hoe dat zit?

 13. Beste Edward,

  Cottages 135 en 136 zijn gewoon te boeken. Het zijn EDEN cottages.

  Met vriendelijke groet,

  Mariƫtte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.