De geschiedenis van Center Parcs

Center Parcs, een uniek concept dat met de tijd groeide. Hieronder vindt u een overzicht van de hoogtepunten uit de ‘Center Parcs – geschiedenis’

1953: Piet Derksen opent zijn eerste winkel ‘Sporthuis Centrum’ in Rotterdam. Deze sportwinkel was een enorm succes, binnen enkele jaren bestond de keten dan ook uit 17 winkels, verspreid over heel Nederland.


Piet Derksen voor een van zijn winkels [bron flickr]

1968: Omdat de winkels zich door de tijd steeds meer kampeerartikelen en reizen gingen aanbieden, besloot Piet Derksen een stuk grond te kopen en er en aantal tenthuisjes op te zetten. De Lommerbergen was geopend. Dit bleek zo’n groot succes dat de tenten al snel plaats maakten voor moderne, luxueuze bungalows. Een nieuwe formule was geboren; Er even tussenuit, dichtbij huis.

1970: Na het succesvolle ‘Lommerbergen’ opent in 1970 het 2de park ‘Het Vennenbos’.

1971: En al snel volgt een derde park: ‘Bos en strand’, dat niet lang daarna een naamsverandering ondergaat; ‘Bos en strand’ heet voortaan ‘Het Meerdal’. Nieuwigheden op dit park zijn de speelse elementen bij het zwembad en de bungalows die bij bosvennetjes zijn gelegen.

1972: Het vierde park, ‘De Huttenheugte’, wordt geopend, waar alle bungalows rond een groot meer zijn gesitueerd.

1975: In 1975 opent het kleinschalige ‘De Berkenhorst’.

1978: De 17 winkels van Sporthuis Centrum worden verkocht aan Perry Sport. Nu kan Piet Derksen zich helemaal op de bungalowparken richten.

1980: Het 6de park, ‘De Eemhof’, opent zijn deuren. Het bestaat bij de opening uit zo’n 600 bungalows en een parkcentrum met winkels, restaurants en een waterparadijs. Dit laatste bleek, ondanks zijn weinige ‘subtropische’ aankleding, een enorm succes dankzij de waterglijbaan en de verschillende baden. Dit zou later ook op de andere bestaande parken worden geïntroduceerd behalve op De Berkenhorst, wegens plaatsgebrek .


Bungalows op de Eemhof, bij de opening waren er al zo’n 600. [Bron: www.omroepflevoland.nl]

1981: Het eerste park over de Nederlandse grens, ‘De Erperheide’, opent. Vanaf nu kunnen de Belgen genieten van alles wat Sporthuis Centrum te bieden heeft.

1983: Het al deels bebouwde park, gelegen bij het Eurostrand, wordt overgenomen door Sporthuis Centrum en veranderd van naam. Vanaf nu kunnen bezoekers van ‘De Kempervennen’ verblijven in nieuwe gebouwde bungalows of in de latere ptt-bungalows, die al op het park stonden.

1986: Met het oog op uitbreiding in het buitenland veranderd Sporthuis Centrum van naam. ‘Sporthuis centrum heet voortaan Center parcs’ klinkt het in de reclamespotjes op tv. Ook wordt in 1986 ‘Het Heijderbos’ geopend, met als grote nieuwigheid de bekende wildwaterbaan.

1987: In dit jaar worden 2 parken geopend: ‘Sherwood Forest’, het eerste park in het Verenigd Koninkrijk, en ‘De Vossemeren’, het tweede park in België met een volledig overdekte Parc Plaza. Zo is Center Parcs in elk seizoen een aantrekkelijke vakantiebestemming.


Aankondiging van de overkapping van de centrale voorzieningen op Het Meerdal.

1988: Vanaf nu kunnen ook Franse bezoekers terecht bij Center Parcs want in 1988 opende het eerste Franse park, ‘Les Bois-Francs’.
Aan de Maasboulevard ontstaat een nieuw concept voor Center Parcs. Vanaf nu konden de bezoekers van een tropische oase genieten, genaamd Tropicana, zonder hiervoor een bungalow te hoeven huren. Het zwembad was vergelijkbaar met de voorzieningen die ook op ‘De Vossemeren’ terug te vinden zijn.


Piet Derksen met de openingskrant van Tropicana.

1989: ‘Elveden Forest’, het tweede Engelse park, opende in 1989. Het is, net zoals het jaar ervoor geopende ‘Les Bois-Francs’ vergelijkbaar met de ‘Vossemeren’.
Piet Derksen verkoopt zijn parken aan het Britse ‘Scottish & Newcastle’, maar blijft nog wel wonen in zijn bungalow op de Kempervennen.

1990: In 1990 verkoopt de nieuwe eigenaar ‘Tropicana’ omdat het niet binnen de bedrijfsfilosofie zou passen. Tevens wordt De Berkenhorst verkocht wegens een gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden.

1992: Het derde Belgische park nabij Lanklaar zat al in de eerste bouwfase toen de bouw werd afgeblazen wegens een verzadiging van de markt.

1993: Het tweede Franse park ‘Les Hauts de Bruyères’ opent zijn deuren.

1994: ‘Het Vennebos’ wordt ook verkocht wegens het gebrek aan de mogelijkheid tot uitbreiding.
Maar er komt ook een nieuw park bij, in Engeland: ‘Longleat Forest’.

1995: In Duitsland opent na vele jaren vertraging het eerste Duitse park, ‘Bispinger Heide’. Omdat het oorspronkelijk voor eind jaren 80 geplant was, is het qua voorzieningen vergelijkbaren met de Vossemeren.

1996: Om dezelfde redenen als ‘De Berkenhorst’ en ‘Het Vennenbos’ wordt het oudste park ‘De Lommerbergen’ aan ‘Creatief vakantieparken’, die reeds de twee eerdergenoemde parken ook overnam.


De Lommerbergen behoort nu tot Landal Greenparks [Bron: www.ruiver.nl]

1996 – 1998: Eind jaren ’90 krijgt Center parcs veel kritiek. Alle parken en huisjes lijken te veel op elkaar en zullen daarom allemaal een eigen uiterlijk en specialiteit krijgen. In plaats van het investeren in nieuwe parken, wordt er geïnvesteerd in de reeds bestaande parken met bijvoorbeeld de ‘Jungle Dome’ en de ‘Discovery Dome’ (nu Discovery Bay) op Het Heijderbos en De Vossemeren tot gevolg. Verder krijgen de voorzieningen nieuwe namen zoals ‘Market Dome’, ‘Aqua Mundo’ (de reeds verbouwde zwembaden) of ‘Aqua Dome’ (de nog te verbouwen zwembaden) en de bungalows heten voortaan cottages.

1998 – 2000: Om de parken tot een hoger luxe niveau te brengen investeert Center parcs in het ‘milleniumconcept’. Dit omvatte verschillende veranderingen in die een effect zullen hebben op de grote onderdelen van een park. Bijvoorbeeld nieuwe cottagetypes.


Voormalige style cottage in De Eemhof. De style cottages waren één van de nieuwe types cottages.

2000: Op De Eemhof branden de volledige Market Dome en de pas gerenoveerde Aqua Mundo volledig uit. In 2002 openen de volledig nieuwe Aqua Mundo en Market Square, waar geen overkapping meer is.


Afgebrande Market Dome en Aqua Mundo van De Eemhof anno 2000.

2001: Scottish & Newcastle verkoopt Center Parcs aan Pierre & Vacances  en DB Capital Partners. Zij hebben elk 50% van de aandelen van de parken op het Europeese vasteland, de parken in Engeland zijn volledig eigendom van DB Capital Partners.

2002: In Engeland komt er een vierde park voor Center Parcs UK dat overgenomen is van Oasis.

2002 – 2003: De vijf beste Gran Dorado parken worden toegevoeg aan de Center parcs portfolio. Maar omdat ze qua voorzieningen te hard verschillen van de bestaande parken worden ze in subcategorieën ondergebracht.
•   Center Parcs Original: De originele Center parcs parken
•   SeaSpirit from Center Parcs: Park Zandvoort en Port Zélande
•   FreeLife from Center Parcs: Heilbachsee, Park Hochsauerland en Park Loohorst
2003: Alle parken die behoren tot ‘Center Parcs Europe’ worden volledig eigendom van Pierre en Vacances.


De 3 verschillende logo’s van de verschillende categorieën.

2004: Een nieuw park in Duitsland, overgenomen van de Eurohypo AG, wordt ondergebracht in de categorie ‘Sea Spirit from Center Parcs’.

2005: Eén hal van de Aqua Mundo van ‘Het Meerdal’ brand uit, maar de schade blijft beperkt. De vernieuwde Aqua Mundo zal niet veel later openen.

2006: De subcategorieën worden afgeschaft en de verschillen tussen de parken worden voortaan aangeduid met het aantal vogeltjes. Daarnaast worden de parken ook nog verdeelt in de categorieën Premium, EasyGo, Active & Family.

2007: De Belgische keten Sunparks wordt overgenomen door Pierre en Vacances maar deze parken worden niet toegevoegd aan Center parcs.
Een nieuw Frans park wordt geopend, ‘Le lac d’ ailette’. Dit park heeft de uitstraling van een Canadees havenstadje en onderscheid zich daardoor van alle andere parken.
De Aqua Mundo van Port zélande krijgt een opknapbeurt waarbij er een wildwaterbaan en Turbo Tunnel wordt geïnstalleerd.
Op de Kempervennen worden een aantal testcottages gebouwd in een volledig nieuwe stijl. Deze Eden cottages zullen later worden gebouwd op de Kempervennen, Het Heijderbos en Bispinger Heide. Ook op de nieuwe parken zal geen gebruik meer gemaakt worden van de architectuur dit tot in de jaren ’90 werd gebruikt.


Eden cottage op Bispinger Heide

2009: Pierre en Vacances kondigt aan voortaan met een twee-merken strategie te werken: Center Parcs en Sunparks. Enkele parken van Center parcs zullen voortaan terug te vinden zijn in de brochure van Sunparks, waarbij ze ook een naamsverandering ondergaan.

2010: Het vierde Franse park ‘Les Trois Fôrets’ opent medio Juni zijn deuren. Dit nieuwe ecologische park zal als voorbeeld worden gebruikt voor de nieuwe parken.
Tropicana, oorspronkelijk gebouwd door Center Parcs, sluit na 22 jaar haar deuren om te heropenen als een evenementen centrum.
Er wordt aangekondigd dat op de Eemhof een deel van de cottages een grondige renovatie zullen ondergaan.


Cottages op het park Les Trois Forêts

De Duitse en Nederlandse Sunparks parken, inclusief het nog te openen Sunparks Sandur Drenthe, worden Center Parcs. Ook Sunparks de Haan wordt Center Parcs. Tevens wordt aangekondigd dat vanaf het najaar van 2011 het park ‘Belle Dunne’ van Pierre & Vacances overgaat naar Center Parcs.

Tekst: Jarne (forum- en redactieteamlid) i.s.m. Center Parcs Forum

Beeldmateriaal: ralphitz (forumlid), Anita (forumlid), Jeroen (forumlid), Martijn (forumlid), cpmike (forumlid), www.ruiver.nl, www.omroepflevoland.nl en flickr

9 comments on “De geschiedenis van Center Parcs

 1. CP heb een mooie historie maar het ging fout in 1989 toen Piet Derksen Center Parcs verkocht aan S&N, S&N dacht alleen aan geld (net zoals P&V) dat wordt ook al op dit forum gezecht, S&N heb ook al de PTT-Huisjes op De Kempervennen uit verhuur gehaald, ze hebben ook nog Het Vennenbos, De Berkenhorst, De Lommerbergen en Tropicana verkocht, daarna kwam P&V met de Eden Cottages, die de PTT-Huisjes op De Kempervennen uit Zone 7 platlegde en in Zone 8 ook (in Zone 8 bleven maar een stuk of 30 PTT-Huisjes staan) en P&V voegde de 5 orginele Gran Dorado parken (op de Weerterbergen na) samen met CP de andere GD parken gingen naar LG en de Weerterbergen naar RP Holydays, nu is Sunparks ookal samengevoegd met CP, alleen de Belgische parken bleven onder SP vlag (Park De Haan ging ook samen met CP)
  Dit artikel is ookal een mooi artikel, Complimenten voor Jarne, Ralphitz, Anita, Jeroen, Martijn en Cpmike

 2. “1983: Het al deels bebouwde park, gelegen bij het Eurostrand, wordt overgenomen door Sporthuis Centrum en veranderd van naam. Vanaf nu kunnen bezoekers van ‘De Kempervennen’ verblijven in nieuwe gebouwde bungalows of in de latere ptt-bungalows, die al op het park stonden”.

  Dit klopt niet, het Eurostrand is in 1976 al aangekocht door Piet Derksen en hoorde toen dus al bij Sporthuis Centrum.

 3. Goedendag,
  ik ben bezig met een project over centerparcs en heb informatie nodig over de ‘customers’ van vroeger, nu en in de toekomst. Iemand die hier informatie over heeft of een tip over hoe ik dit kan vinden.
  Ik mag centerparcs zelf niet benaderen.

  Dankje!

 4. Beste kim,

  Wij zijn Center Parcs zelf niet, wij zijn een forum van fans, voor fans. Dus geen probleem.

  Het beste kan u een account aan maken op het forum en de vraag daar stellen, ook hebben wij op het forum de meeste informatie kwa geschiedenis die er maar te vinden is van Center Parcs. Kortom, u bent op het juiste adres :).

  Met vriendelijke groet, het Center Parcs Forum team.

 5. als kind nog wel bij sporthuis centrum geweest. Had het ook niet wat te maken met vendex van v&d waar je op het dak van de winkel tenten kan kopen.

  Voor de liefhebber heb ik nog een vintage houten tennisracket van Sporthuis Centrum. neem gerust contact op

 6. Ik lees steeds verhalen over het ontstaan van o.a. Het Vennenbos. De enige die het weet ben ik. Ik was er namelijk bij. Westerhoven ongeveer in 1968 en in Hapert 1970. Toen is n.l. ook Gemeenschapshuis Den Tref op 7 oktober 1970 geopend. Ik ben ook reclame adviseur en heb van Joop van Kooyk – grote verzetsheld in de 2de wereldoorlog de eerste briefing ontvangen en heb in Westerhoven mijn eerste reclame plan geschreven voor Adidas en Puma waarbij De Heer Derksen ook aanwezig was.
  Gegroet
  Jan van den Bossche

 7. Hallo Meneer van den Bossche, wat leuk dat u reageer op dit bericht. En heel bijzonder dat u dit heeft meegemaakt.
  Zouden wij een keer mogen contacten om hier een een verhaal over te kunnen schrijven op ons forum?
  Groet,
  Bibi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.