Les Trois Forêts

Het nieuwste park van Center Parcs

Center Parcs bouwde een nieuw park met vaste waarden en innovaties. Center Parcs anno 2010, en toch heb je geen moment het idee dat het park van een andere keten zou kunnen zijn. Al met al een geslaagde moderne uitvoering van een klassiek kunstwerk, maar dan met een onwaarschijnlijk mooie ligging op de rand van Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. Gezien de vertraging bij Le Lac d’Ailette heb je dan natuurlijk al wel in je achterhoofd dat niet alles af is. Moet je je dan op het ergste voorbereiden? Ik denk het niet. Bovendien zal later in de review blijken dat het vooral om details gaat.

“On-Center Parcs en toch Center Parcs…”

Bij de entree van het park worden we begroet door een enthousiaste portier, die bovendien uitermate goed Engels spreekt. Volgens mij hebben we in Nederland en België geen parken met meer dan drie parkeerterreinen, maar dat is op Les Trois Forêts wel. Verdeeld over 23 parkeerplaatsen kun je altijd dicht bij je cottage parkeren. Het is overigens niet storend, want vanuit de cottages kijk je vrijwel altijd over de zorgvuldig afgedekte parkeerplaatsen heen. De bereikbaarheid van het park en de verwijzingen naar het park zijn uitstekend te noemen.

“Het imposante bos ligt om de hoek en via de watertjes kan een rondje gevaren worden.”

Bij de entree valt al op de het park heuvelachtig is. Het is vooraf niet duidelijk dat het park zo heuvelachtig is, dus als het belangrijk voor je is, verzeker je dan van een cottage rond de Market Dome. Op het park is overdadig veel ruimte aanwezig, en afhankelijk van je ligging is er ontzettend veel privé, men kijkt niet makkelijk binnen. Het imposante bos ligt om de hoek en via de watertjes kan een rondje gevaren worden. Dat is een pluspunt, het park is niet in één blik te vangen en daardoor ontdek je steeds nieuwe onderdelen van het park.

De verschillende voorzieningen liggen verspreid over het park. De onderlinge afstanden zijn niet groot, maar groot genoeg om eigen werelden te creëren. Je auto kan niet onbeperkt bij de cottage blijven staan. Per zes cottages zijn drie parkeerplaatsen, de rest van de auto’s parkeer half of geheel op de weg tijdens laden en lossen van spullen. Snel de wagen op de parkeerplaats zetten wordt zo op een natuurlijke manier aangemoedigd. Op het park kun je je met meerdere middelen verplaatsen. Wij raden naar gelang van de locatie een fiets, een e-bike of een golfkarretje aan. Het terrein is heuvelachtig en kan best pittig zijn om te fietsen.

“Gadget van de woonkamer is de immense schuifpui, waarmee buiten binnen wordt en andersom.”

Les Trois Forêts kent enkel Eden-cottages. Dat betekent dus dat de cottages een stuk meer luxe standaard aan boord hebben. Dit weekend zijn we te gast in nummer 916, een Eden Comfort (TF952). De cottage is helemaal met hout bekleed. Aan de hal grenzen drie deuren. Aan de rechterkant een toilet, daarnaast een berging en aan de linkerkant één van de drie slaapkamers. De slaapkamer is slim ingedeeld waardoor je eigenlijk geen ruimte tekort komt. De inbouwkast is praktisch en diep en door de schuifdeur kun je altijd gemakkelijk bij.

Als we de hal uitgaan, komen we praktisch in de living van de cottage. Aan de linkerkant een badkamer met douchecel. Aan de rechterkant de fullsize keuken met standaard een vaatwasser en veel kastruimte. Nadeel hier is dat de vaatwasser en de koelkast niet tegelijk open kunnen. De woonkamer is verder licht en ruim en praktisch ingedeeld. Met de stoelen is het even passen voor een goede zit ten opzichte van de tv. Dat is trouwens een flatscreen met allemaal aanvullende services, werkt prima, maar er zijn geen Nederlandse zenders (buiten BVN). Nadeel van de woonkamer, er is of veel licht aan, of weinig licht. Er lijkt geen middenweg te zijn. Gadget van de woonkamer is de immense schuifpui, waarmee buiten binnen wordt en andersom. Toch is het terras heel privé, er kijkt niemand op.

Via de woonkamer zijn de andere twee slaapkamers bereikbaar. De ene een kamer met twee eenpersoons bedden, de ander de master bedroom met deur naar het terras toe. Tussenin de badkamer met seperaat toilet en ligbad. De cottage heeft airco en verwarming, en de twee hebben allebei een aparte thermostaat. Ontzettend veel luxe voor een huisje in de laagste categorie en de cottage is goed doordacht. Daardoor praktisch en ruim zonder dat ze ontzettend veel groter zijn dan originals.

“Als een kluisdeur die zich opent gaat en juweeltje van een Market Dome voor ons open…”

Tijdens de rit naar het park hebben we al een imposante constructie in de verte zien staan. Markant en imposant. Hetzelfde geldt als je aan komt rijden in je hippe (gehuurde) golfkarretje, op de huurfiets of lekker met de benenwagen. En hoewel we natuurlijk van koepeltjes houden, moeten we zeggen dat dit toch ook een prachtig ontwerp is. Fraaie golvende lijnen kenmerken het dak. Het houtgebruik geeft een natuurlijk gevoel zonder het moderne karakter verloren te laten gaan.

We zijn wat gewend van Center Parcs: een grote draaideur. Die belofte wordt wederom waargemaakt bij de hoofdentree. Prachtige draaideur, de echte liefhebber gaat hier zijn hart ophalen. Als een kluisdeur die zich opent, gaat een juweeltje van een Market Dome voor ons open. Een overtuigende jungle geeft ons het gevoel alsof alles al jaren is zoals het is. Rechtsaf kunnen we naar de Aqua Mundo, recht naar voren is alle horeca en de receptie te vinden. Linksaf gaan we met een directe route naar het gedeelte waar te eten valt. Logisch en geclusterd.

De restaurants overtuigen niet helemaal. Het grill restaurant is er niet een als de family grills, en het komt er dus op neer dat vooral gezinnen daar niet aan hun trekken zullen komen. Het kindermenu is niet geschikt voor kinderen. Mr. Croc(k) is de snackbar. Bestellingen gaan vrij traag, dus met grotere gezelschappen bestaat de kans dat het even duurt voordat je allemaal kunt eten. De Il Giardinio is de italiaan op het park en serveert prima porties in een sfeervolle setting. Het Market Restaurant, hier Marché du Monde gedoopt, ziet er prachtig uit. Het buffet is echter niet zo compleet als in Nederland. Laatste horecapunt in de Market Dome is Colibri Café, zeg maar Market Café & Terrace. Het horecapunt blinkt nergens echt in uit.

De supermarkt is ruim gesorteerd, maar wel prijzig en er zijn weinig Nederlandse merken te koop. Je hoeft echter voor heel weinig maar het park af. Bij de boulangerie een normaal assortiment, waarbij het accent wel op zoetwaren ligt. In de dome is verder nog een winkel wat gecombineerd het assortiment van de Fashion Store, Toys en Souvenirs en de Aqua Boutique voert. Deze winkel valt in oppervlakte en aanbod tegen.

Conclusie wat betreft de Market Dome is dat het een pand is dat staat als een huis, de juiste uitstraling heeft. Nu is het nog zaak om hem te gaan gebruiken zoals het hoort.

“Het kenmerkende witte gevaarte in het landschap blijkt van dichtbij een elegant ontworpen waterparadijs van formaat.”

Het complex van Aqua Mundo en Market Dome noemden we al eerder een waar “Landmark”. Het kenmerkende witte gevaarte in het landschap blijkt van dichtbij een elegant ontworpen waterparadijs van formaat. Omkleden is ook een noodzaak om te kunnen zwemmen. Ruime kleedcabines en zelfs nog grotere voor gezinnen met jonge kinderen. Douchen kan aan een soort knuffelmuur of in een privé cabine. Het zwembad kent een mooie extra luxe, je hebt geen zwembadkaartje nodig. Dat klinkt leuk en makkelijk, maar op drukke dagen verwachten we dat dit problemen op gaat leveren. Er mogen namelijk 1500 mensen in het zwembad, maar zonder poortje is dat lastig te controleren.

Een imposante toren met 3 en ruimte voor 4e glijbaan maken het super. Ook is er een waterpiste en een bad met klimmuur. Ten aanzien van de glijbaan met de spacebowl moet nog wel het een en ander afgesteld worden, want het kwam regelmatig voor dat je in deze glijbaan stilviel. Dat is niet zo prettig met twee andere banden in de tol, en dat kan leiden tot veel EHBO-bezoek.

Voor de kinderen is er een eigen hoek met kinder-doe-baden en een Water Playhouse. Nat worden voor gevorderden is het onder de grote emmer en vele andere waterspuwende elementen. Er is in de Aqua Mundo voldoende zitruimte, en er zijn goede voorzieningen voor mensen met een beperking. Het golfslagbad is niet overbemeten maar van een goed formaat, speels vormgegeven. Whirlpools ontbreken natuurlijk ook niet. De golfslag komt hier niet traditioneel vanuit één hoek, maar vanuit meerdere hoeken.

Zwemmen op Les Trois Forets is top! Eerlijk is eerlijk, het is ook best vermoeiend, maar zeker de moeite waard om een bezoek aan het park te brengen.

De baluba is gevestigd in een grote hal gethematiseerd naar een boerderij.”

Primeur voor Les Trois Forêts is La Ferme, in het Nederlands ‘De Boerderij’. Een bijzondere ontwikkeling, omdat het een kinderboerderij, Baluba, pannenkoekenhuis en speeltuin in één is. Alles in een mooi thematisch sausje van een boerderij. De speeltuin is groots opgezet en voor alle leeftijden. Naast een high adventure ook een low adventure en een leuke kabelbaan. De baluba is gevestigd in een grote hal gethematiseerd naar een boerderij. Voor alle leeftijden is er binnen wel iets te doen, zelfs een kidsclub.

“Het entertainment mag nog wat bijgeschaafd worden.”

Bij Center Parcs in Frankrijk worden geen shows als Downtown of Go Sarah Go! Opgevoerd. Het park voorziet wel in ander entertainment. Zo is er de casinonight. Op zondagavond zou er karaoke zijn, maar of de opkomst viel tegen, of de activiteit was niet al te goed aangekondigd. In de middag heeft er ook nog een duo in de Market Dome gespeeld. Het zal voor veel Nederlanders ongewoon zijn om in de middag naar de MD te gaan voor een duo, dat is hier doorgaans toch in de avond. Het was jammer dat het entertainment zo halfslachtig proefdraaide, want voor het publiek was er in de avond weinig in de fraaie Market Dome te doen.

“De ligging en de hoogteverschillen maken het voor trainen een interessant en afwisselend gebied.”

Les Trois Forêts bezit een prachtige en uitgebreide High Adventure. Verder kan er gevoetbald worden op een groot veld buiten, is er een midget/minigolf en een grote sporthal. Alles ziet er tiptop uit en het golfparcours is op originele wijze uitgezet in het bos. Buiten georganiseerde sport leent het park zich uitstekend voor het trainen van hardlopen of mountainbiken/fietsen.

“…het lijkt erop dat Les Trois Forêts een echt gezinnenpark gaat worden.”

Tijdens de proefopening kom je veel verschillende mensen tegen, maar het lijkt erop dat Les Trois Forêts een echt gezinnenpark gaat worden. Het is ruim en er is veel ruimte om te spelen, en de Aqua Mundo is er helemaal op ingericht. De activiteiten eromheen zijn ook primair op het hele gezin gericht. Dat maakt het park niet slecht, maar een Action Factory had wel een mooie toevoeging geweest om het park ook voor de wat jongere bezoeker interessant te maken.

“Het park zelf is dus op de omgeving geïnspireerd en dat uit zich in veel bomen en groen.”

Het park is gelegen in een fraaie streek. De bebouwing en beplanting is aangepast aan de streek, en daardoor past het park heel natuurlijk in de omgeving. Door het opvallende zwembad en de market dome valt het park op, maar verder verwacht je er geen vakantiepark. In de straal van 10 kilometer rond het park zijn kleinere dorpen te vinden met lokale attracties. Het park zelf is dus op de omgeving geïnspireerd en dat uit zich in veel bomen en groen. Omdat er zoveel bos op het park is, maakt het het bezoeken van het park tot een bijzondere beleving.

“Dan mag Les Trois Fôrets met recht de nieuwe standaard voor Center Parcs genoemd worden.”

Is dat nu wat, Les Trois Forêts? Ja hoor, echt een bezoek aan brengen. De basis is meer dan goed en modern Center Parcs. Het personeel en de activiteiten maken of breken het plaatje. Daar liggen, naast alle kleine afwerkpunten, toch de meeste kansen. Het personeel zal moeten wennen aan de horeca, en de talenkennis wat op moeten vijzelen. Dan mag Les Trois Fôrets met recht de nieuwe standaard voor Center Parcs genoemd worden.

 • Bovenstaande publicatie is een verkorte versie van de oorspronkelijke review. Benieuwd naar de uitgebreide variant van deze megareview? Klik dan hier voor de volledige versie!
 • Meepraten over Les Trois Forêts kan in dit ervaringentopic.
 • Foto’s van de proefopening vind je hier.
 • Foto’s van het park vind je in dit fotoboek.
 • Filmpjes van het park vind je in dit videotopic.
 • Meer informatie over Les Trois Forêts op www.centerparcs.nl.
 • Beschikbaarheid van cottages controleer je hier op www.centerparcs.nl.

Review: Jbroeders/Ruben (forumbeheer)
Bewerking: Jeroen (forum- en redactieteamlid)
Beeldmateriaal: Jbroeders en Ruben (forumbeheer)

5 comments on “Les Trois Forêts

 1. Op dit moment zijn wij in Les Trois Forets, het is een prachtig liggend park. We hebben al heerlijk gefietst vandaag. Verder zijn we heel tevreden, het enige wat wij missen is een beschrijving van hoe de apparaten werken, vaatwasser, magnetron en thermostaat etc. Met een beetje geklooi kom je er uiteindelijk wel uit maar daar mis ik toch wel de ouderwetse map die je vroeger had.

 2. Daarom krijg je ook een briefje mee waarop staat dat je de technische dienst kunt bellen na aankomst voor hulp bij het instellen van je thermostaat. Netjes toch?

 3. Alle info over de apparaten staan in het nederlands op de infozender van de tv. Heel makkelijk beschreven.

 4. We zijn net terug van een week centerparcs Les Trois Forets. Het is een geweldig park met prachtige cottages. Het personeel is zeer vriendelijk, spreekt wel bijna alleen maar Frans maar doet haar best om zich verstaanbaar te maken. De natuur is enorm mooi en er is meer dan genoeg te doen op het park. Het aantal eetgelegenheden is naar ons idee te weinig en het grill-restaurant vonden wij niet goed. Daar staat tegenover dat in de korte nabijheid genoeg dorpjes met goede restaurantjes liggen. In ieder geval is Les Trois Forets een echte aanrader, zeker een keer naar toe gaan. Wij gaan in ieder geval terug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.