Les Trois Forêts opent mei 2010

In mei 2010 opent Center Parcs Les Trois Forêts haar deuren. Het uitgestrekte park is de geboorte van een nieuwe generatie vakantieparken en is ecologisch en biodivers. Er is gebruik gemaakt van de nieuwste inzichten, waardoor het park nu voldoet aan de hoogste milieustandaarden. Het park gaat gelden als dé standaard voor toekomstige bouwactiviteiten van Center Parcs. De 800 cottages en de centrale faciliteiten op het park werden uit glas en hout vervaardigd om het naadloos in de natuur te plaatsen.

Na de succesvolle relatie tussen Center Parcs en het Wereld NatuurFonds in Nederland, is Center Parcs een vergelijkbare samenwerking aangegaan met de Franse afdeling van het WNF. Het is het eerste park dat kiest voor bouw en exploitatie in combinatie met duurzame ontwikkeling met certificering volgens de Franse milieunormen. Acht procent van de totale investeringskosten van 250 miljoen euro werd uitgegeven aan investeringen in duurzame ontwikkeling. Daarmee geeft Center Parcs aan ambities te hebben een voortrekkersrol te spelen op het gebied van duurzaam ondernemen.

Bij de inrichting van het park werken landschapsarchitecten nauw samen en houden zij nadrukkelijk rekening met de bescherming van de bestaande bossen met bomen tot 80 jaar oud. Het natuurgebied werd tijdens een zware storm in 1999 flink beschadigd. Om het leefmilieu toch te beschermen, wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande wegen. Ook bestaande groenstroken en ecologische zones worden behouden. Centrale faciliteiten als de Aqua Mundo en de Market Dome worden gebouwd op plaatsen die door die storm al werden ontbost. Bij het kappen van bomen wordt dit beperkt tot enkele meters rondom een cottage en wordt het hout hergebruikt. Ook heeft men nieuwe waterpartijen gecreëerd.

Het energieverbruik wordt beperkt door het gebruik van extra uitgebreide isolatie, dubbel glas met speciale lagen, tweerichtingsventilatie met warmte-terugwinning, vloerisolatie en spaarverlichting. Het energiebeheer gaat via een speciale biowarmtecentrale die gebruik maakt van verbrandingshout in plaats van fossiele brandstoffen. Deze voorziet in 90 procent van de warmtevoorziening van de centrale faciliteiten op het park. In de faciliteiten wordt gebruik gemaakt van duurzame thermische bekleding van de grotendeels houten constructie en van natuurlijke ventilatie.

Het waterbeheer wordt uitgevoerd door middel van waterbesparende voorzieningen in toiletten en douches. Het water van buitenbaden wordt ’s nachts in speciale buffertanks opgeslagen. Weggespoeld water uit de zwembadfilters wordt voor 60 procent hergebruikt en duurzame regenwaterbeheertechnieken zorgen voor overige besparingsmogelijkheden. Met dit alles voldoet Center Parcs aan de hoogste normen op dit gebied.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.